Muayene Olma Hakkı ve Yapmamız Gerekenler

Muayene olma hakkı ve bu hakkı nasıl doğru şekilde kullanmamız gerektiği ile ilgili hatırlatmalar.

(Last Updated On: 21 Kasım 2023)

Ülkemizde her yurttaşın sağlık incelemesinden geçme, muayene olma hakkı vardır. Ancak, sağlık incelemesi (muayene) konusunda gerçekten yeterli bilgimiz var mı? Gerçekten, sağlık incelemesi için doğru başvuruyu yapabiliyor muyuz? Bu soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Sağlık incelemesi için yaptıklarımızı gözden geçirelim ve yanlış uygulamalarımızı bulmaya çalışalım. Ayrıca, sağlık incelemesinin (muayenenin), ne olduğu ile ilgili “Muayene Olmak Nedir ve Nelerden Oluşur?” adlı yazı da okunabilir.

Sağlık İncelemesinde Sayrı Unutulmamalı

Tanıtım Alanı

Kendimizi iyi sezinlemediğimizde bir sağlık kuruluşuna başvururuz. Sayrı (hasta) olan kişinin yaşatbilgeyle (doktorla) buluşmasının sağlanması sağlık incelemesindeki en önemli konudur. Öyle ya hastalandığımızda yaşatbilge bizi görmeden, nasıl bizi sağlık incelemesinden geçirecek?

Yaşatbilgeyle Sağlık incelemesi İçin Buluşma Ayarlayın

Yaşatbilgeyle, sağlık incelemesi için buluşma ayarlamanız, öncelikle sizin için bir kolaylık olacaktır. Böylece, iyileştirici bulamama sorununun yaşanma olasılığını en aza düşürebilirsiniz. Bunun için, 182’den veya MHRS üzerinden buluşma belirlemelisiniz. Buluşma belirleme işlemlerini özel sağlık kuruluşları ve özel hekimler için, kendi iletişim türleri üzerinden yapmalısınız. Buluşma belirlendikten sonra, belirlenen günde sağlık incelemesi yerinde bulunmalısınız.

Sağlık Kurumlarına Kimliğinizle Başvurun

Başvuran kişi, kim olduğunu sağlık kuruluşuna geçerli kimlik belgesiyle belirtmek zorundadır. Bu nedenle, sağlık kuruluşuna başvururken yanınızda geçerli, görselli kimlik belgeniz (sürücü belgesi gibi) bulunmalıdır. Kimliğinizi unutmadıysanız, kendinizi de unutmayın (çok yadırgadınız değil mi?). Hekimlerin, sağlık incelemesinde en çok yaşadıkları sorunların başında, kimliksiz başvuran kişiler veya önlerine gelen kişisiz kimlikler gelmektedir. Yaşanan bu sorunun sözde nedeni ise, çoğu zaman sayrıyı sağlık incelemesine getirememek olarak açıklanmaktadır. Sayrı, iyileştiriciye başvuramayacak bir hasta ise, ya hekim hastaya ya da hasta hekime ulaştırılmalıdır. Bu tür durumlar için Evde Sağlık Hizmetleri ve 112 Acil Servis hizmetleri başarıyla çalışmaktadırlar.

Tanıtım Alanı

Sağlık İncelemesi Odasında Yapılması Gerekenler

Yaşatbilgeyle sayrının ilk buluşması, sağlık inceleme odasında gerçekleşmektedir. Sağaltıcı, öncelikle hastanın sağlık öyküsünü öğrenmeye çalışır. Yaşatbilgenin, sayrıyı tanımaya çalıştığı ve hastanın sağlık öyküsünü öğrendiği bu bölüm sağlık incelemesinin önemli bir aşamasıdır. Öykü alma bölümünün 20 dakika kadar sürmesi önerilmekteyse de, gerçek yaşamda böyle bir süre, bu konuya ayrılamamaktadır. Bu yüzden, hekimin sorduğu sorulara kısa ve doğru yanıt vererek bu süreci, iyi yönetmeye çalışabilirsiniz. Sonrasında, hekim sizi sağlık incelmesine alır ve genel sağlık incelemenizi yapar.

Sağlık kuruluşlarında daha kolay sağlık incelemesinden geçebilmek için kurallara uymanız gerekir. Böylece daha düzenli sağlık kuruluşları ile işleyişler çok daha kolay yürütülebilir. Sağlık kuruluşlarında doğru isteklerde bulunarak da, uygunsuz, yanlış işlerle ve isteklerle sağlık kuruluşlarını uğraştırmamış olursunuz. Yalandan uzak durma ve bunun sağlık alanındaki etkileri için “Yalansız Toplum İçin, Yalansız Bireyler Olalım.” adlı yazı okunabilir.

Toplum Olarak Yapmamız Gerekenler

  1. Sağlık kurumlarına geçerli, görselli, Türkiye Cumhuriyeti kimlik sayılı kimlik belgenizle kendiniz başvurun.
  2. Öncelikle, bireysel yaşatbilgenize (aile hekiminize) başvurun, danışın. Sonrasını, doktorunuzun yönlendirmelerine göre düzenleyin.
  3. Sağlık kurum ve kuruluşlarının kurallarına uyun.
  4. Yaşatbilgeyle karşılıklı güven ilişkisini sağlayın ve bu güveni koruyun.
  5. İstediğiniz yaşatbilgeye başvurun.
  6. Yaşatbilgenin sağlığınızla ilgili önerilerini olabildiğince yerine getirin,
  7. Hekiminize sağlık incelemesi sırasında ve sonrasında karışmayın.
  8. Hekimimizin emdizisine (reçetesine) karışmayın (Emdizisine kendiniz ilaç ekletmeyin).
  9. Emsağlayıcının (eczacının) ya da başka birinin yaşatbilgeye danışmadan önerdiği ilaçların değerini kendiniz ödeyin. Bunları yazdırmak için çeşitli sağlık kuruluşlarını uğraştırmayın.
  10. Durumu ve sağlık güvencesi olmayan kişilere yardım ederken, onlar için emyerinden (eczaneden) aldığınız emlerin (ilaçların) değerini kendiniz ödeyin. Yardım böyle olur. Bu tür  durumlarda emleri ülkeye ödetmek için sağlık kurumlarına başvurmayın.
  11. Yaşatbilge gerekli görmedikçe yaşatbilgeden dinlenme yazanağı (istirahat raporu) düzenlemesini istemeyin.
  12. Uygunsuz ve yalan sağlık yazanakları (sağlık raporları) düzenlenmesi için hekime başvurmayın.
  13. Yasalarda yer almayan sağlık yazanakları için hekime başvurmayın.
  14. İlaç yazdırmak için hekime başvurmayın (Yasal olarak ilaç yazdırma diye bir konu yoktur. Kişiler, sağlık inceleme isteğini kullanarak yaşatbilgeye kendilerini değerlendirtirler. Bu incelemenin sonucuna göre kendilerine emdizisi düzenlenebilir. Yazanaklı ilaçlar  için de aynı durum geçerlidir. Yazanaklı ilaçlarda sayrı, yaşatbilge tarafından görülüp değerlendirildikten sonra emdizisi düzenlenebilir).
  15. Muayene olma hakkı gereğinden fazla kullanılmamalıdır. Böyle durumlarda, başkalarının sağlık incelemesini engelleyebilirsiniz.
  16. Buluşma süreçlerinize uyun. Ayarladığınız buluşmaya gidemeyecekseniz, buluşmayı yürürlükten kaldırın.

Görsel kaynağı

Görseli Sozavisimost Pixabay‘a yükledi.

Tanıtım Alanı

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! Tanıtım Engelleyici Uyarısı !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top
Tanıtım Alanı
Bağlantıyı kopyala