Korona Aşısı Nerede Yapılır? Randevu Nasıl Alınır?

Korona aşısı nerede ve ne zaman yapılır? Aşı için randevu almam zorunlu mu?

(Last Updated On: 5 Ekim 2021)

Korona Aşısı Kimlere Yapılıyor?

Tanıtım Alanı

Covid-19 aşısı, Sağlık Bakanlığınca (12 yaş üstü) aşı yapılması gereken herkese kişiye bir tutar yansıtılmadan uygulanmaktadır. Aşı, ülkemizde öncelikle sağlık çalışanlarına uygulanmıştır. Diğer bireylere de belirli bir düzen içerisinde, aşı uygulanmıştır. Korona aşısı, şu an 12 yaş üstü herkese uygulanmaktadır.

Korona Aşısı Uygulatmadan Önce Aşılama Günü Belirlemek Zorunlu Mu?

Aşılama günü belirlemeniz dönem dönem gerekli olabilmektedir. Bu gereksinim, genelde aşının bulunabilirliğini etkileyen ulaşımsal sorunlara bağlı olabilmektedir. Bu nedenle, aşı konusunda, en doğru yaklaşım 182, e-nabız, MHRS üzerinden aşı günü belirlemek olacaktır. Aşı günü belirlemeyi yaparak türlü nedenlerle size aşı uygulanamaması durumunu da aşı günü alırken öğrenebilirsiniz. Böylece, aşı uygulama yerine gereksiz yere gitmemeiş olur, orada da gereksiz kalabalık oluşturmamış olursunuz. Aşılama günü belirlerken, sağlık incelemesi için değil, “covid-19 aşısı” için aşılama günü belirleyin. Ayrıca, aşılama günü belrlerken, size uygulanmasını dilediğiniz aşıyı da seçeceğinizi unutmayın.

182 İle Aşılama Günü Belirlemek

Korona aşı günü belirlemek için, 182 iletişim yolunu kullanarak, kimlik bilgilerinizi görevliyle paylaşın. Bu yöntem, bir çok kişi için en kolay yöntem gibi görünmektedir. Ancak, 182 iletişim yolu, yoğunluk karşısında yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle de, 182’ye ulaşmakta sorun yaşayabilirsiniz. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

Tanıtım Alanı

Merkezi Hekim Randevu Sisteminden Aşılama Günü Almak

182’ye ulaşmakta sorun yaşıyorsanız, genel ağ alanına ulaşmayı deneyebilirsiniz. MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) ağ alanı ile, çok daha rahat korona aşı günü belirleyebilirsiniz. MHRS için daha önce gizyazı oluşturmadıysanız, E-devlet gizyazınız varsa, ilk açılan alanda e-devlet gizyazınızla girişi seçin. Ayrıca, sesilet için MHRS uygulamalarını da sesiletinize indirerek bu işlemi yapabilirsiniz.

E-Nabız Uygulaması ile Aşılama Günü Belirlemek

En hızlı biçimde aşılama günü belirlemek için, E-nabız uygulamasını kullanın. E-nabız uygulamanız varsa, e-nabız gizyazınızla e-nabıza girin, yönlendirmelere göre seçim yapın. Ancak, e-nabız gizyazınız yoksa, e-nabız’a e-devlet gizyazınızla giriş yapabilirsiniz. Sağlık kuruluşlarındaki kalabalığı artırmamak adına, aşı günü belirleme işlemlerinizi bu yollardan biriyle yapın.

Aşılama Gününü Hangi Sağlık Kuruluşundan Almam Gerekiyor?

Aşılar için hangi sağlık kuruluşunda aşı yaptırmak istediğinizi siz belirleyeceksiniz. Ancak, bu konuyla ilgili bazı öneriler aşağıdaki gibi olabilir.

  • Aşırı tepkili (allerjik) yapınız varsa, aşı yaptırmak için seçiminiz sayrıyeri olmalıdır.
  • Daha önce başka aşı uygulamalarında sorun yaşadıysanız, sayrıyerinde aşı yaptırmayı seçin.
  • Önlenemeyen sara (kontrolsüz epilepsi) ve Guillain-Barre Sendromu, transvers myelit gibi bulaşıcı hastalıklarla ve aşıyla artabilen sayrılık tanısı bulunanlara, kişinin izlemini yapan uzmanın aşılama için görüşüne başvurulmalıdır. Bu görüşe göre yine sayrıyerinde aşı olunması uygun olacaktır.
  • Bağışıklığı baskılanmış kişilere aşı yanıtının en iyi olabileceği aralığı saptayabilmek için de, yine kişinin izleminde olduğu uzmanın görüşü alınmalıdır. Bu tür kişilerin de olabildiğince izleminde oldukları uzmanın bulunduğu sayrıyerinde aşı yaptırması daha uygun olacaktır.

Yukarıdaki önerileri göz önünde bulundurarak aşı olmak istediğiniz yeri belirleyin. Seçeceğiniz yer; kamu veya özel sayrıyerleri (devlet hastaneleri veya özel hastaneler), bireysel yaşatbilgelikler (aile hekimliği birimleri) olabilir. Aşıları, aile hekimliği biriminde yaptıracağınıza yönelik bir gereklilik yoktur. Ancak, bireysel yaşatbilgeliklerde aşınızı yaptıracaksanız, kendi aile hekimliği biriminizde aşı yaptırmaya özen gösterin.

İstediğim Günde Aile Hekimliği Biriminde Aşılama Yok Görünüyor, Ne Yapabilirim?

Tanıtım Alanı

Aile hekimliği biriminde istediğiniz günde boş “Covid-19 aşılama” görünmüyor olabilir. Bu durumda, devlet hastaneleri ya da özel hastaneler için aşılama günü almayı deneyebilirsiniz.

Hastam Yatalak, Aşılama İçin Ne Yapmalıyım?

Hastanız, daha önce evde bakım birimlerinin izlediği bir hastaysa, ilgili birimle görüşün. Bu konuda evde bakım birimlerini arayarak bilgi alabilirsiniz. Hastanız evde bakım biriminin izlediği bir hasta değil ancak, gerek yaşı gerekse var olan sayrılıkları nedeniyle evden çıkmakta güçlük yaşıyorsa, MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerindencovid-19 aşılama mobil” seçilerek de aşılama isteğinde bulunabilirsiniz. Bu seçenek heryerde ve her tür aşı için etkin olmayabilir.

Korona Aşısı ile İlgili Ayrıntılı Bilgiyi Nereden Alabilirim?

Korona aşısı ile ilgili ayrıntılı bilgiler için, bağlantıları paylaşılan yazıları okuyabilirsiniz. “Covid-19 Aşıları Hakkında Genel Bilgiler” ve “CoronaVac Aşısı ve Türkiye’de Uygulanımı

Tanıtım Alanı

Aşının Yapılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Aşının yapılmaması gereken durumlar, bağlantısı paylaşılan yazıda bulunmaktadır. “Coronavac Aşısı ve Türkiye’de Uygulanımı Kontrendikasyon Başlığı

Korona Aşısının Geçici Ertelenmesi Gereken Durumlar Var Mı?

Ayrıca, korona aşısının geçici olarak ertelenmesi gereken durumlar, bağlantıdaki yazıda anlatılmıştır. “Coronovac Aşısı ve Türkiye’de Uygulanımı Geçici Kontrendikasyon Başlığı

Aşı Uygulandıktan Sonra Gözden Geçirmeniz Gerekenler

Korona aşısı size uygulandıktan sonra, kendinizi yedi on gün özellikle inceleyin. Ayrıca, yan etkiler görüldüğünde durumu sağlık kuruluşlarına iletin. Gerekli durumlarda sayrıyerlerine başvurun. Durumun ağırlığına göre, 112’yi de arayabilirsiniz. Yan etkilerle ilgili bilgi “Covid-19 Aşısı Yan Etkileri” başlıklı yazıda bulunmaktadır. Ayrıca, yan etkilerle ilgili bildirimlerinizi “Hayat Eve Sığar” uygulamasından da yapabilirsiniz.

Tanıtım Alanı

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! Tanıtım Engelleyici Uyarısı !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top
Tanıtım Alanı
Bağlantıyı kopyala