E-Nabız Uygulaması Nedir ve Nasıl Kullanılır?

E-Nabız uygulaması nedir, nasıl işler? Nelere gereksinim duyulur?

Tanıtım

Yazının son güncellemesi 4 Ekim 2021, güncellemeyi yapan Hekimsel.com

E-nabız uygulaması, T.C Sağlık Bakanlığı’nın, her yurttaşın sağlık bilgilerini topladığı bir bilgiliktir. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıysanız, e-nabız’ı kullanabilmeniz için, e-nabız oturumu açmanız yeterlidir. E-nabıza oluşturacağınız gizyazı ile girebilirsiniz. Ayrıca, e-devlet için kullandığınız gizyazıyla da e-nabıza girebilirsiniz. E-devlet gizyazınız yoksa, PTT’ye kendiniz başvurarak e-devlet gizyazınızı alabilirsiniz. Ayrıca, e-devlet gizyazısıyla girdikten sonra, kendi e-nabız gizyazınızı oluşturabilirsiniz. Bunun dışında, e-imza ve mobil imza ile de giriş yapma seçeneği bulunmaktadır.

Tanıtım

E-nabız’a Nereden Girilebilir?

Genel ağlara erişebildiğiniz her aygıttan, e-nabız uygulaması kullanılabilir.

Ağ Üzerinden E-nabıza Giriş.

E-nabız uygulaması için, genel ağa bağlı herhangi bir aygıt üzerindeki ağ tarayıcıdan yararlanılabilinir. Ayrıca, “E-Nabız Sistemine Giriş” bağlantısına tıklayarak, tarayıcı üzerinden e-nabız ağ alanına ulaşabilirsiniz.

E-nabız Uygulamasında Neler Var?

E-nabız uygulamasına girdiğinizde, tüm sağlık geçmişiniz görülebilmektedir. Uygulamanın bilgisayarlarda kullanılan uyarlamasında; akıllı asistan, ziyaretlerim, reçetelerim, raporlarım, hastalıklarım, tahlillerim, radyolojik görüntülerim başlıkları sol yanda bulunmaktadır. Bu başlıkların altında ise, covid-19, allerjilerim, acil durum notlarım, dokümanlarım, aşı takvimi, ilaçlarım, paylaşım, randevu, covid-19 idari izin raporu, sensör verileri, geri bildirim ve aydınlatma metni başlıkları vardır. Uygulamada boy, kilo, vücut kitle indeksi gibi bilgileriniz de vardır.

Tanıtım

Uygulamayı Kimler Görebilir?

Sağlık bilgilerinin kimlerce görülebileceği, e-nabız oturumu içerisinden ayarlanabilmektedir. Ancak, yapılan ayarlamalardan dolayı sorumluluk sizdedir.  Ayrıca, bilgilerinizi hangi yaşatbilge görebilsin isterseniz, “paylaşımlar” başlığı altındaki alandan düzenleyebilirsiniz. Ancak, bilgilerinizde yapmış olacağınız kısıtlamalar nedeniyle, size kimi işlemlerin düzenlenemeyeceğini de bilmeniz gerekir. Ayrıca, bu konuda, e-nabız bilgilerinizi, aile hekiminizin ve sağlık incelemesinde olduğunuz yaşatbilgenin görebilmesi, biçiminde seçmeniz önerilmektedir

E-Nabız ve Mobil Aygıtlar.

Oturum bilgileriniz (profil) bölümünden, oturumunuza bilgi gönderebilecek aygıtların seçimini de yapabilirsiniz. Böylece, akıllı bileklik ve kimi bluetoothlu kanbasıncıölçer (tansiyon) aygıtların ölçümlerini, e-nabıza kendiişler olarak göndermesi sağlanabilir.

Çocuklarım.

Ayrıca, çocuklarım başlığı altında, çocuklarınızın sağlık bilgilerine de ulaşılabilmektedir. Ancak, 15 yaşından küçük çocuklar için, eşinizin de onayı gerekmektedir. Bu onay için, eşinizin kendi e-nabız uygulamasından gerekli onayı vermesi yeterli olmaktadır (paylaşım bölümünden).

Ziyaretlerim.

Bu başlık altında, başvurmuş olduğunuz sağlık kurumları görülebilmektedir. Ayrıca, başvurulan sağlık kurumlarında neler yapıldığıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için, “detay gör” düğmesi tıklanabilmektedir. Ancak, burada yapılan işlemlerin, size yapılan işlemler olmadığını düşündüyseniz, “bu işlem bana ait değil” bölümünü seçilebilmektedir. Ayrıca, seçtiğiniz sağlık kurumunda yapılanları paylaşmak için, “paylaş” düğmesine basmanız yeterli olmaktadır. Bazı sağlık bilgilerini, başkalarıyla paylaşmak için, ileti bulunağını veya sesiletini (telefonunu) ilgili bölüme yazın. Böylece, belirlediğiniz süre boyunca, başkaları kendilerine gelen doğrulama iletisiyle, sizin bilgilerinize erişebilmektedir. Ayrıca, sağlık kurumunu değerlendirebilmeniz için de burada bir “değerlendirme” düğmesi de vardır.

Tanıtım

Reçetelerim.

Reçetelerim başlığı altında size düzenlenen önerem ile ilgili bilgiler vardır. Öneremin kim tarafından, nerede düzenlendiği bu başlık altında belli olur. Ayrıca, emin görselini ve tanıtmalık bilgisini de işlemler başlığı altından görebilirsiniz. Em, sizde kullanım sırasında yan etki yaptıysa bu yan etkiyi de sisteme “Yan Etki” başlığı altından belirtebilmektesiniz.

Raporlarım.

Bu başlık altında, almış olduğunuz dinlenme yazanakları, em kullanım yazanakları gibi raporlarınızın bütününü görebilmektesiniz.

Hastalıklarım.

Bu başlık altında, başvuru yapmış olduğunuz sağlık kurumlarında size konulan tanılar, sayrılıklarınız sıralanmaktadır.

Tahlillerim.

Bu başlık belki de en önemli başlıklardan biridir. Çünkü, çoğu durumda, yaşatbilgeye sağlık incelemesi için başvururken; çözümlemelerinizi, var olan sayrılık ya da sayrılıklarınızı belgeliklerle taşımak gerekebilmektedir. E-nabız bu sorunu çözer. Ayrıca, gösterilen çözümlemeler size yapılmamışsa, bunun için yanılgı bildirimi de yapabilirsiniz. “Bu tahlil bana ait değil” düğmesine tıklayarak bu yapılabilmektedir. Ayrıca, çözümlemelerinizin olağan değerlerini görebilmektesiniz. Belli gün aralıklarına göre de çözümlemelerinizi arayabilmektesiniz.

Tanıtım

Görüntülerim.

Bu başlık altında, size uygulanmış olan görüntüleme yöntemlerini erişilebilmektedir. Bu yöntemler röntgen, tomografi, MR gibi yöntemlerdir. Bu yöntemlerle, size uygulanan görüntüleme işlemlerinin hem görüntülerine hem de raporlarına buradan ulaşabilirsiniz. Özellikle, yaşatbilgeye danışmak istediğiniz konularda, yaşatbilge de bu alandan sizin görüntüleme yöntemlerinizi değerlendirebilmektedir.

Ayrıca, bu başlıklar dışında aşırı tepki olayları (allerjiler), geciktirilemeyen (acil) durum anımsatıcıları gibi başlıklar da vardır.

Görsel Kaynağı.

Öne çıkan görseli, PublicDomainPictures  Pixabay‘a yükledi.

Tanıtım

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Tanıtım