Yazı İçeriği
Yazının son güncellemesi 31 Mayıs 2020, güncellemeyi yapan Hekimsel.com
Yediklerinizi, İçtiklerinizi ve Spor Faaliyetlerinizi Değerlendirerek Kalori Hesabı Yapan Bir Program: MyFitnessPal
Cep telefonu programları üzerinden sizlere sağlık alanında işinize yarayabilecek uygulama ve program önermeye devam ediyoruz. Özellikle fazla kilolarından şikayetci olan kişilerin, yapmaları gereken en önemli işlerden biri de vücutlarının günlük kalori ihtiyaçlarını öğrenerek, belirlenen kalori limitini geçmeden, düzenli ve dengeli beslenmelerini sürekli olarak kontrol altında tutmalarıdır. Bunun için bir çok uygulama geliştirilmiş ancak benim kullandığım ve sizlere önereceğim MyFitnessPal adlı program. Ücretsiz versiyonunu kullandığım ve sizlere de ücretsiz versiyonunu tavsiye edeceğim program ile sadece zayıflamak için değil kilo almak için de program kullanılabilir. Çünkü, gerekli bilgilerinizi programa girdiğinizde size amacınızın ne olduğunu da soruyor. MyFitnessPal’ı artılarıyla ve eksileriyle sizlere tanıtmaya çalışacağım.
MyFitnessPal’ı İndirmek
MyFitnessPal öncelikli olarak bir kalori hesaplama programı. Programı hem https://www.myfitnesspal.com/ adresinden web tabanlı olarak kullanabilir hem de android için yapılan uygulamasını veya iphone için yapılan uygulamasını indirerek kullanabilirsiniz.
MyFitnessPal’e Kayıt
MyFitnessPal’i web ortamında veya mobil ortamda kullanırken programa kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt işlemi için e-posta adresinizi, Google hesabınızı veya Facebook hesabınızı kullanabilirsiniz. Bunlardan biriyle kayıt olduktan sonra artık bundan sonraki tüm girişlerinizi kayıt olduğunuz hesap üzerinden yaparak, bütün bilgilerinizin aynı hesaba kayıt yapılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece, uzun vadeli kullanımınızda girdiğiniz tüm bilgiler size grafik olarak sunularak sizin belirlediğiniz süreçlerdeki performansınız gözünüzün önüne serilecektir.(Ya da kötü gidişatınız.)
MyFitnessPal’e Bilgilerin Girilmesi
Programa kayıt olduktan sonra ilk yapılması gerekenler, doğru bilgilerinizi programa girmek olacaktır. Programı kullanırken dürüst olmanız direk olarak sizin başarı olasılığınızı artıracaktır.
Programa boy, kilo, bel çevresi gibi bazı vücut ölçülerinizi girmeniz gerekmektedir. Dürüst olarak gireceğiniz bilgilerin sürekli kullanımda işe yarar veriler haline dönüştürülebilmesi için dikkat etmeniz gereken başka bir husus da var. Bu husus verilerinizde standardizasyonu sağlamanız olmalıdır. Bunun anlamı nedir? Örneğin kilo bilginizi girerken bir gün akşam yemeğinden sonra, bir gün kahvaltıdan önce, başka bir gün öğlen yemeğinden sonra bir gün paltonuz üzerinde olduğu şekilde, bir gün atletle bir veri girişi yaparsanız burada veri standardını sağlayamamışsınız demektir. Çünkü, yemek yedikten sonra kilonuz fazla çıkacaktır ve bu durum verileri değerlendirmede anlamsız sonuçlara yol açabilecektir. Bunun için verilerinizi mutlaka sabah uyandıktan ve tuvaletinizi yaptıktan sonra, üzerinizde sadece iç çamaşırlarınız varken ve aç karnına iken yaptığınız ölçümlere göre girmeniz gerekmektedir. Bu şekilde standart bir şekilde (sabah uyandıktan hemen sonra, aç karnına, iç çamaşırlarınızla) yaptığınız ölçümlerle topladığınız veriler size anlamlı sonuçlar verecektir.
Günlük Kalori Limitiniz
Saymış olduğumuz bu standardizasyona göre boy, kilo, bel çevresi ölçümlerinizi yaparak başladığımız işlemlere, kalori bilgilerimizi hesaplatarak devam edelim. Bunun için programa girdiğiniz ölçüm sonuçlarınızdan sonra program sizi bazı sorularla yönlendirecektir. Programa girdiğiniz bu ek bilgiler neticesinde program size zayıflamak ya da kilo almak için ihtiyacınız olan günlük almanız gereken kalorinizi gösterecektir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise şu olmalıdır. Vücudunuzun dengesini bozacak hızda ve sürede vücudunuza bir yük yüklemeyin. Kısa sürede çok fazla kilo vermektense ayda yarım veya bir kilo vererek uzun vadeli hedefler koyun kendinize. Ayda bir kilo verin ama geri almayın. Programda ilgili kısımda hedefleriniz de sorulmaktadır. Bu hedefleri belirlerken bu önerimi aklınızda tutun.
Kalori Bilgilerini Programa Girmek
Bir öğünde yediğiniz yemeklerin isimlerini programa tek tek girerek kalori hesabınızı yapabilmektesiniz. Kalori hesabı yaparken yediğiniz yemeklerin çoğu programda kayıtlı olmakla birlikte, aradığınız yiyeceğin veya yemeğin kalori bilgisi yoksa, ilgili bilgiyi programa siz de ekleyebiliyorsunuz. Bu sayede, dünyanın her yanındaki kullanıcılar bu bilginizi kullanarak kalori hesaplamalarında kullanabiliyorlar. Bilgilerin girilmesinde herhangi bir sınırlama olmadığı için mümkün olduğunca girdiğiniz bilgilerin doğru olduğunu kontrol ederek seçimlerinizi yapınız. Kalori hesabınız için seçtiğiniz yiyeceklerin ya da yemeklerin birimleri de seçimleriniz de çok önemli. Örneğin mercimek çorbası seçtiğinizde bir kase mi, 100 gr mı gibi birim kısmına dikkat ederek doğru şekilde kalorinizi hesaplamaya çalışın. İlk başta bunlar biraz zor ve zaman alıcı gibi düşünülse de MyfİtnessPal bu konuda piyasadaki en hızlı program olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, yediğiniz yemekler genelde aynı tür yemeklerse program zaten size daha önceden yapmış olduğunuz girişleri öneri olarak göstererek işleminizi hızlandırıyor.
Kalori hesabı için yiyecek girişi yaparken dikkat etmeniz gereken bir başka husu ise, yiyeceklerin kalori dışında ayrıntılı olarak içeriklerinin seçtiğiniz girişte olup olmadığını kontrol etmenizdir. Çünkü, program da kalori hesaplama özelliği dışında ayrıca o gün beslendiğiniz yiyecek çeşitlerinin içeriklerinin yüzde olarak belritildiği bir “beslenme” alanı da mevcut. Bu sayede gün içerisinde % kaç karbonhidrat, yağ ve protein aldığınızı da görebilirsiniz ve programın bu konuda size göstermiş olduğu hedefleri de hedeflemeye çalışabilirsiniz. Bunun için de yiyecek girişlerinin içeriklerinin mevcut olması gerekiyor. Bu konu da diyetkolik girişlerini tercih edebilirsiniz. Yani, “pilav” girişini seçtiğinizde önünüze gelen pilav seçeneklerinden diyetkolik girişli bir seçenek varsa onu seçebilirsiniz.
Yukarıda bazı yiyecek girişlerini bulamadığınızda kendinizin de programa yiyecek girişi yapabileceğinizi anlatmıştım. Burada dikkat etmeniz gereken hususu da şöyle belirteyim. Örneğin “Alman Pastası” girişi eklemeniz gerekiyor. Girişi ya bulamıyorsunuz ya da bulduğunuz giriş içerik bilgisi içermeyen sadece kalori gösteren bir giriş. Böyle bir durumda (özellikle yabancı kökenli yiyecekler için) programın dünya genelinde bir program olmasını kullanarak, yiyeceğin yabancı dillerdeki ismini de bulup seçebilirsiniz. Örneğimizdeki “Alman Pastası” için aramayı “Berliner” olarak da yapabilirsiniz.
Egzersiz Girişleri
Yaptığınız egzersizleri de MyFitnessPal’e girerek kalori limitinde değişikliğe yol açabilirisiniz. Örneğin, kilo vermeniz için 1700 kalori almanız gerekirken siz 1900 kalori yiyeceklerle ve yemeklerle aldıysanız, aldığınız 200 kalorilik fazla enerjiyi egzersiz yaparak harcayabilirisiniz. Yaptığınız egzersizin cinsini ve süresini programa girdiğinizde yapmış olduğunuz egzersizden ne kadar kalori harcadığınızı program hesaplayarak kalan kalori hedefinizi size yeniden gösterebiliyor.
Programın Diğer Programlarla İlişkileri
Program bir çok diğer program veri alış verişi yapabiliyor. Bu sayede örneğin programın iletişin kurabildiği bir egzersiz programı kullanıyorsanız bu programla yapmış olduğunuz egzersizler otomatik olarak MyFitnessPal içerisindeki egzersiz kısımlarına kaydedilerek yakılan kaloriler de hesaba katılabilmekte.
Programın veri alışverişi yapabildiği programlar, uygulamalar “uygulamlar ve Cihazlar” başlığı altında seçilebiliyor ve bağlı uygulamalar buradan görülebiliyor. Yürüyüşle ilgili bilgilerinizin de program tarafından görülebilmesi için “Adım” başlığını kontrol edebilirsiniz.
Program adım sayardan, egzersiz programlarına, su hatırlatıcılardan, diğer kalori hesaplayıcı programlara kadar bir çok programla veri alış verişi yapabiliyor. Hatta, veri alabilmek için giyilebilir araçları da kullanabiliyor.
Programın Google Fit Entegrasyonu var mı?
Daha önceden Google Fit programından bahsetmiştik. Programın Google’ın sağlık bilgilerinin topladığı bir havuz olduğunu belirtmiştik. Bunu da bir çok başka programla senkronize olabilerek yaptığını belirtmiştik. Google Fit ile yazımızı okumak için, “Fit Olmak İçin, Google Fit” adlı yazımızı da okuyabilirisinz.
Peki, MyFitnessPal’ın Google Fit ile senkronize olabilme yeteneği var mı? Bu sorunun cevabı biraz karışık. Telefonumda MyFitnessPal’i kullanıyorum ve android sürümüm 4.4.2. Ancak, telefonumda program içinde google fit’i arattığımda program google fit’i görmüyor. Konuyu programı yapan kişilere danıştım. Bana MyFitnessPal’ın Google Fit ile senkronize olma özelliğinin yakın zamanda geldiğini, benim de Google Fit’e bağlanmamda sorun olmaması gerektiğini ifade ettiler. Bense kendilerine bunu başaramadığımı senkronize olan programlar listesinde Google Fit’in bulunmadığını anlattım. (Güncelleme: Andorid 4.4.2 kullanan telefonumda oluşan bir arızadan sonra telefonumun tamiri gerçekleştirildikten sonra programlar yeniden yüklenince MYfitnessPal’ın sorunsuz şekilde Google Fit ile senkronize olduğunu görmüş bulunmaktayım. 19.08.2016 tarihi itibariyle.)
Yaklaşık bir ay boyunca gerek kendileri programın arka planında bazı değişiklikler yaparak, gerekse bana verdikleri talimatlarla Google Fit’i bana göstermeye çalışsalarda başarılı olamadılar. Ama, bana bir de telefonumun dilini değiştirip İngilizce yapmamı önerdiler ve bu şekilde telefonumu kullandığımda programın içindeki uygulamalar kısmında Google Fit göründü ve MyfitnessPal ile senkronize olabildi. Tekrar telefonumun dilii Türkçe’ye çevirdiğimde Google Fit programı senkronize olarak her gün sonunda MyFitnessPal’den diyet listemi almaya devam etti. Ama, tersi bilgi akışı yani Google Fit’te kayıtlı olan egzersiz bilgilerim MyFitnessPal’e aktarılamadı.
Sonuç olarak egzeriz bilgilerini yine elle girmek zorunda kaldım, MyFitnessPal’e. Sorunun çözümü için en son nazikçe bana uğraşmaya devam edeceklerini bildirerek artık fazla yapacak bir şey yok mesajını tarafıma ilettiklerinden sonra da artık bu konuyla ilgili kendileriyle görüşmedim, durumun benimle sınırılı olabileceğini düşünerek. Neyse resmi olarak MyFitnessPal Google Fit ile senkronize oluyor ama her ne hikmetse ben bunu başaramadım. Sadece Türkçe diline mi yoksa sadece benim kullandığım cihaza mı has bir durum bunu çözemedim. Ama, yine de MyFitnessPal’i kullanmanızı öneriyorum.
Güncelleme: MyfitnessPal Google Fit ile senkronize oluyor.
Saygılarımla.