Su İçebilmek ve Yeterli Suyu Hesaplayabilmek

Şununla paylaş: Yazı İçeriği1 Ne Kadar Suya İhtiyacımız Var?2 Su İçebilmek2.1 Su İçmeyi Alışkanlık Haline Getirebilmek için,2.2 Su İçebilmek İçin Program Önerisi3 Susuz Kaldığımızı Anlamanın En Kolay Yolu (Last Updated On: 31 Mayıs 2020)Ne Kadar Suya İhtiyacımız Var? Su içmeye başlamanın en doğru yolu, elbette, günlük ne kadar su içmemiz gerektiğini hesaplamak olacaktır. Su içebilmek […]

(Last Updated On: 31 Mayıs 2020)

Susuz Kalmayın, Su İçin

Ne Kadar Suya İhtiyacımız Var?

Su içmeye başlamanın en doğru yolu, elbette, günlük ne kadar su içmemiz gerektiğini hesaplamak olacaktır. Su içebilmek için, ortalama bir değer bana yeter diyorsanız aşağıdaki hesaplamayı kullanabilirsiniz.

Su İçebilmek

Düzenli hareket edebildiğimiz ve susuz kalmadığımız bir hayatta, sağlığımızla ilgili daha az sıkıntı yaşarız. Böyle bir hayat tarzını yaşayabilmemiz için öncelikle su içme alışkanlığımızı edinmemiz gerekir. Yeterli miktarda ve amaca yönelik su içebilmek için, aşağıdaki başlıktaki önerileri uygulayabilmek ve yazımın ilerleyen kısımlarındaki program önerime göz atmak yeterlidir.

Su İçmeyi Alışkanlık Haline Getirebilmek için,

Tanıtım Alanı

  • Günlük su ihtiyacımızı 2 litreden az olmamak kaydıyla karşılamamız gerekmektedir. Günlük almanız gereken su miktarını ne kadar suya ihtiyacım var başlığı altındaki hesaplama aracı ile hesaplayabilirsiniz.  Susuzluk hissetmemiz vücudumuzun yeterli sıvıyı aldığını göstermemektedir. Bu nedenle susuzluk hissetmesek bile kendimizi bu konuda biraz daha zorlamamız gerekmektedir.
  • Su içebilmek ve bunu alışkanlık haline getirebilmek için öncelikle kendimize özel bir bardağımız olsun. Bu bardağın kaç ml su aldığını mutlaka bilmemiz gerekiyor. Mümkünse bu bardak bizimle her yere gitmeli ya da gittiğimiz yerlerde de kullanabileceğimiz, ölçüsünü bildiğimiz türde bardaklara ulaşabilmeliyiz, 
  • Seyahat sırasında su içebilmek için, bardağımızı yanımızda getiremediğimiz durumlarda ölçüleri belli olan pet şişeler su ihtiyacımızı karşılamak için kullanılabilir. Mümkün olduğunca suyu cam bardaklardan ya da şişelerden içmekte fayda vardır. Ancak, pet şişeler de zorda kaldığımız durumlarda bize yardımcı olabilir. Pet şişelerin özellikle yaz aylarında direk olarak güneşe maruz kalmadığını veya sıcak ortamlarda olmadığını kontrol ederek kullanmakta fayda var. Ancak, elbette pet şişenin bize veya bizim satın aldığımız yere ulaşıncaya kadar hangi ortamlardan geçtiğini araştırmamız biraz zor.
  • Su içebilmek, vücuttaki kanın akışkanlığını artırarak, vücudun en uç noktalarındaki hücrelere dahi daha fazla kanın dolayısıyla daha fazla oksijenin ulaşabilmesini sağlar. Akışkanlığı artan kan hem hücrelere daha kolay ulaşmayı, hem hücrenin daha düzgün beslenmesini hem de hücrenin meydana getirdiği atık maddelerin hücreden hızlıca uzaklaştırılmasını başarır. Bu durum kısa vadede kilo vermenize yardımcı olacağı gibi uzun vade de başta kanser olmak üzere bir çok hastalığın oluşumunu engelleyebilecektir. Susuz kalmaksa, burada anlattıklarımızın tam tersi durumlara neden olarak sağlığımızı olumsuz olarak etkiler.sağlığınız susuz kalmayın
  • Unutmayın! her gün en az 2 litre su içmeniz gerekmektedir. (Ne kadar suya ihtiyacım var başlığı altında günlük almanız gereken su miktarını hesaplayabileceğiniz bir hesaplama aracı mevcuttur.) Kış mevsimi dahi olsa su içmeyi ihmal etmeyin. 2 litrelik su miktarı hareketliliğinizin, sıcaklığın artmasına göredaha da  artırılabilir. Bu durumlar eğer kalp yetmezliği tarzı bir sağlık sorununuz yoksa geçerlidir. Bazı hastalıkların varlığında su kısıtlaması yapılabilir.
  • Su içimini tarzınıza göre daha küçük bardaklarla da yapabilirsiniz. Ama benim tavsiyem engel olacak bir durumunuz yoksa 500 ml’lik bardaklarla su içmeniz olacaktır. Ancak, yaşlılık gibi bazı durumlarda hastalara bir seferde bu kadar fazla miktarda su içirilmesi zarar verebilir. Bu nedenle ileri yaştaki hastalara durumlarına göre yudum yudum su içmesi önerilebilir.
  • Sabahları kalktığımızda ilk yapmamız gerekenlerden biri de su içmek olmalıdır. Özellikle kahvaltıya başlamadan önce su içmeliyiz. Bu durum su içebilmek için en yapılabilir yöntemlerden biridir.
  • Özellikle, kilo vermek isteyenler için her öğünden önce su içmelerini öneriyorum. Su içmeyi yemek arasında yapmayınız. Yemeklerden 15-20 dk önce yani aç karnına su için, yemeklerden sonra su içmeniz gerektiyse mümkün olduğunca 2 saat sonra su içmeye çalışın.
  • Tatlılardan hemen sonra içilecek olan su da, şekerin kana hızlı geçişine neden olacaktır. Bu nedenle şekerli ve tatlı besinlerden hemen sonra su içmemeye özen gösterin. Böyle bir durumda, kana hızlı geçen şeker miktarı arttıkça vücut yağlanmanız dolayıyla da göbek miktarınız artacaktır.
  • Suyu içerken bir seferde tüm suyu içmektense, 3 seferde bir bardak suyu içmek daha doğrudur.
  • Suyu oturarak içmenizi de ayrıca öneriyorum.
  • Gece yatmaya yakın vakitte su içip yatmayınız. Mümkünse suyu yatmadan en az 2 saat önce için ve yatmadan önce mutlaka tuvalete gidin. Su alımını mümkün olduğunca gündüz vakitlerine bırakın, akşam vaktiyle birlikte su içimini azaltın. Ancak, ulaşmanız gereken su miktarına da ulaşın.

Su İçebilmek İçin Program Önerisi

Daha ayrıntılı bilgiler alabilmek içinse, akıllı telefonlarınıza bir program yükleyerek akıllı telefonlarınıza olan bağımlılığınızı olumlu bir yöne de çevirebilirsiniz. Su içme konusunda ben  AquAlert adlı programı önermekteyim.

Programa gireceğiniz bilgilere göre program, ihtiyacınız olan su miktarını hesaplıyor. Bu hesaplamayı ise programı senkronize ettiğiniz diğer programlara göre anlık olarak yapabiliyor. Yani, kilonuz düştükçe içmeniz gereken su miktarı da programda daha düşük olarak hesaplanmakta.

Programda kullanmış olduğunuz bardak boyutunu da seçebiliyorsunuz.

Programın en önemli özelliği ise su içmeniz gerektiği zamanlarda sizi uyarması. Bu özellik, özellikle su içme alışkanlığı olmayan kişilerin bu alışkanlıklarını kazanması için eşsiz bir fırsat yakalanmış oluyor. Bu sayede, kişi su içmesi gerektiğini kendisi unutmuş olsa bile telefonu ona hatırlatacak ve kişi susuz kalmayacaktır. Bu program özellikle su içme alışkanlığının kazanılması için tavsiyemdir. Bu alışkanlık kazanıldıktan sonra isterseniz programı kaldırabilirsiniz.  Merak etmeyin, su içme alışkanlığını kazandıktan sonra program olmasa bile susuz kalmayacaksınız.

aquaalert sağlık susuz kalmayın

Tabii ki bu benim seçmiş olduğum program, siz benzer programları daha ayrıntılı inceleyerek size göre daha uygun bir programı da indirebilirsiniz. Telefonla çok vakit geçiren kişilerdenseniz telefonunuza indirdiğiniz bu tür programlar sizi, sizin tahmininizden daha çok motive edecektir. Çünkü, zaten sıklıkla telefonunuz elinizde ve çoğu zaman, zaman geçirmek için, farklı program arayışı içindesiniz. Tam da bu noktada bu program aradığınız o farklı program olabilir. Hatta bu tarz programlar sayesinde, telefonunuzda eğer oynuyorsanız oyun oynamaktan da vazgeçebilirsiniz. Tabii ki belirtmek gerekir ki bu konuda motivasyonunuzun olması çok önemli.

Bu arada önermiş olduğum programın ücretsiz versiyonunu denediğimi ve önerdiğimi de hatırlatmak isterim.

Susuz Kaldığımızı Anlamanın En Kolay Yolu

Su içebilmek ve önemini anlattığım bu yazıya eklemek istediğim bir konu da yeterince su içemediğimizi en kolay nasıl anlarız. Yeterince su içemediğinizi anlamanın bir çok yolu vardır. Bunu kendi kendinize en kolay şekilde anlamak içinse idrar renginizi kontrol etmeniz yeterli olacaktır. İdrar renginiz ne kadar beyaz veya açık seri ise, su içmeniz o oranda iyi anlamına gelir. İdrar renginizin rengi ne kadar koyu ise bu durumda yeterince su içmediğinizi gösterebilir. ( İdrar renginin koyulaşmasına bazı hastalıklar da neden olabilmektedir.)

Saygılarımla.

Tanıtım Alanı

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! Tanıtım Engelleyici Uyarısı !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top
Tanıtım Alanı
Bağlantıyı kopyala