Yazı İçeriği
- 1 Yeni Ehliyet Dönemi
- 2 Eski Sürücü Belgeleri Ne Zamana Dek Geçerli?
- 3 Ehliyet İçin Sağlık Raporunun Gerekli Olduğu Durumlar
- 4 Sürücü Olur Raporlarının Türleri Kalktı Mı?
- 5 Birinci Grup Sürücü Belgeleri İçin Geçerlilik Süreleri
- 6 İkinci Grup Sürücü Belgeleri İçin Geçerlilik Süreleri
- 7 Sürücü Olur Raporu İçin Neler Gerekli?
- 8 Sürücü Raporu İçin Fotoğraf Gerekiyor Mu?
- 9 Rapor İçin Kan Grubu Belgesi Gerekli Mi?
- 10 Ehliyet İçin Sağlık Raporu Düzenlenmesi Nerelerde Yapılabiliyor?
- 11 Hangi Tabibe Başvurmalı?
- 12 Ehliyet İçin Sağlık Raporu Düzenlenmesi
- 13 Aile Hekimliği Birimleri Raporların Düzenlenmesi İçin Yeterli Mi?
- 14 Ehliyet İçin Sağlık Raporunu Aile Hekimliğinde Aldıysanız Geçerli Mi?
- 15 Engelliler Sürücü Belgesi İçin Nasıl Başvururlar?
- 16 Ehliyet İçin Sağlık Raporuna Kişilerin Yapması Gereken Ödemeler
- 17 Sağlık Kuruluşlarınca Alınan Tutarlar
- 18 Sürücü Olur Raporları Ne Kadar Süre Geçerli?
- 19 Raporun Biçimi Nasıldır?
Yazının son güncellemesi 10 Haziran 2024, güncellemeyi yapan Hekimsel.com
Yeni Ehliyet Dönemi
Resmi Gazetede, 29 Aralık 2015 günü yayımlanan yönetmelik, 1 Ocak 2016 gününde uygulamaya girdi. Bu yönetmelikle yeni ehliyet dönemine geçmiş olduk. Böylece, ehliyet için sağlık raporu bir başka deyişle “sürücü olur raporu” düzenlenmesinde de köklü değişiklikler yapılmış oldu. Eğer, kendinize sürücü olur sağlık raporu düzenlenmesi için başvuracaksanız, öncelikle aşağıdaki düğmeyle yönlendirildiğiniz alanı doldurunuz.
Eski Sürücü Belgeleri Ne Zamana Dek Geçerli?
Eski sürücü belgeleri 2024 yılının sonuna dek geçerliliğini koruyacaktır.
Ehliyet İçin Sağlık Raporunun Gerekli Olduğu Durumlar
- İlk kez sürücü belgesi almak için başvuranlar
- Sürücü belgelerini yenileyecekler
- Sürücü belge sınıfında değişiklik yapacaklar
- Sürücü belgesini yitirenler ya da çaldıranlar
- Ayrıca, yeni sürücü belgesi olup, geçerlilik süreleri belge türüne göre dolanlar da yeniden rapor için başvurmalıdırlar.
Sürücü Olur Raporlarının Türleri Kalktı Mı?
Ehliyet için sağlık raporu düzenlenmesinde, yeni yönetmelikle birlikte eski sınıflandırmalar gruplandırmalara çevrilerek iki tür gruplandırma oluşturulmuştur.
Birinci Grup Sürücü Belgeleri İçin Geçerlilik Süreleri
Birinci grup içerisinde M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları bulunmaktadır. Ayrıca, bu grup içindeki kişilerin yeni sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 10 yıldır.
İkinci Grup Sürücü Belgeleri İçin Geçerlilik Süreleri
İkinci grup içerisinde C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları bulunmaktadır. Ayrıca, bu grup içindeki kişilerin yeni sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Sürücü Olur Raporu İçin Neler Gerekli?
Rapor düzenlenmesi için başvurduğunuzda yanınızda geçerli, onaylı, görselli kimlik belgenizin olması gereklidir. Ayrıca, kişisel sağlık bildirimini e-devlet üzerinden doldurmuş olmanız gerekmektedir. Bunları yaptıysanız yanınızda başka bir belge bulundurmanıza gerek yoktur. Ancak, başvurudan önce randevu almayı unutmayın.
Sürücü Raporu İçin Fotoğraf Gerekiyor Mu?
Artık, tarafınıza düzenlenecek sürücü olur raporları için, fotoğrafa gerek yoktur. Ancak, rapor düzenlenmesi sonrası başvuracağınız nüfus müdürlüklerindeki işlemler için biyometrik fotoğraf gerekecektir.
Rapor İçin Kan Grubu Belgesi Gerekli Mi?
Sürücü olur raporu için başvuruda yanınızda kan grubu belgesi bulundurmanız gerekmiyor. Çünkü, doldurduğunuz kişisel sağlık bildiriminden, kan grubu sağlık raporuna kendiliğinden çekilmektedir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Düzenlenmesi Nerelerde Yapılabiliyor?
Sağlık raporu için kamu hastanelerine, özel hastanelere, aile hekimliklerine başvurabilirsiniz. Ancak, Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimine başvuruyorsanız, aile hekiminizin kendisine ya da yerine bakan yetkili aile hekimine başvurmanız gerekmektedir.
Hangi Tabibe Başvurmalı?
Sürücü olur raporuna başvuruda ilk başvurunun aile hekimine yapılması gerekliliği yoktur. İlgili yönergede bu durum şöyle açıklanmıştır:
MADDE 17- (1) Sürücünün /sürücü adayının ilk muayenesi genel muayene yapmaya yönelik tıbbi donanım ve araç-gereçleri bulunduran uzman hekimler tarafından da yapılabilir. Bu durumda raporların ikinci kısmı veya sadece üçüncü kısmı doldurularak düzenlenen raporlarda pratisyen hekim/aile hekimi (aile hekimliği uzmanı dâhil) imzasının bulunması şartı aranmaz. Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge • Hekimsel.com
Siz, ikinci ya da üçüncü basamak bir sağlık kurumuna doğrudan başvurduğunuzda, birinci basamağa geri gönderilmemelisiniz. Çünkü, hangi basamak sağlık kuruluşuna başvurduysanız raporunuz bu kurumca düzenlenmelidir. Kurum raporu düzenleyemiyorsa sizi bir üst basamak sağlık kurumuna yönlendirir. Çünkü, sağlık düzenimizde alt basamağa geri yönlendirme yoktur. Hastane içinde tek tabibin düzenleyemeyeceği sürücü olur raporlarının düzenlenmesi sağlık kurulu toplanarak da kolayca yapılabilmektedir.
Uzman tabiplerin sürücü olur raporu düzenlerken uzman olmayan tabiplere göre artıları vardır, eksikleri yoktur. Bu nedenle hangi alanda uzman olurlarsa olsunlar, gerekli araç gereçleri olması koşuluyla tıp doktoru sanıyla raporu düzenleme yetkileri, yetkinlikleri vardır. Çünkü, uzman tabipler de tıp doktoru diplomasına sahiptirler. Bireyi tıp doktoru olarak bütünsel olarak değerlendirme bilgileri, yetkileri, yetkinlikleri vardır. Bu durumla rapor düzenleme dışında acil hastaya yaklaşımda da karşılaşabiliyoruz. Bir psikiyatristin, kadın-doğum uzmanının ya da patoloğun acil durumlarda hastaya bakma gerekliliği bu durumun en güzel göstergesidir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Düzenlenmesi
Sürücü olur raporları, 30.09.2019 günlü yönergeye göre artık e-rapor olarak düzenlenmektedir. Ayrıca, e-raporun düzenlenmesi 1 Ocak 2020 gününden geçerli olmak üzere kesin gereklidir.
Aile Hekimliği Birimleri Raporların Düzenlenmesi İçin Yeterli Mi?
İlgili yönetmelik incelendiğinde, aile hekimliği birimlerinin kimi durumlarda yetersiz kaldığı görülebilmektedir. Bu durumlarda, aile hekiminiz sizi ilgili uzmanlık alanlarına yönlendirecektir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporunu Aile Hekimliğinde Aldıysanız Geçerli Mi?
Aile hekiminiz size sürücü olur raporu düzenleyebildiyse, rapor geçerlidir. Ancak, aile hekimliği biriminde sürücü olur raporunda herhangi bir grup veya sınıf belirtilmeden rapor düzenlenmektedir. Ayrıca, bu rapor üzerine ek tümceler yazılamamaktadır. Ancak, kısıtlamalar varsa eklenebilmektedir.
Engelliler Sürücü Belgesi İçin Nasıl Başvururlar?
Engelli bireyler de sürücü olur raporu için sağlık kuruluşlarına başvurabilirler. Bunun için aile hekimliklerine veya hastanelerdeki uzman hekimlere başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Sonrasında kendilerinin, engellilik oranlarının tespiti için kendileri engelli sağlık kurulu olan hastanelere yönlendirilirler. Özel tertibatlı araç kullanabileceği yönünde yargı oluşmuşsa, İl Sağlık Müdürlüklerine yönlendirilirler.
Ehliyet İçin Sağlık Raporuna Kişilerin Yapması Gereken Ödemeler
Aile hekimliğinde sürücü olur raporu için sizden bir ödeme yapmanız beklenmemektedir. Bu durum aile hekimliklerinde düzenlenebilen tüm raporlar için de geçerlidir. Ancak,ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında sürücü olur raporları için ödeme yapmanız gerekir. Bu sağlık kuruluşlarına aile hekimliği biriminden sevkli olarak da başvursanız, doğrudan da başvurmuş olsanız ödeme yapmanız gerekecektir. Bu ödeme tutarı sağlık kuruluşunun özelliklerine göre değişebilmektedir.
Sağlık Kuruluşlarınca Alınan Tutarlar
Sağlık Bakanlığı, kamu hastaneleriyle kamu üniversite hastanelerinde ehliyet için sağlık raporu tutarını 26/01/2024 tarihinde güncellemiştir. Böylece, bu hastanelerdeki rapor tutarı tek hekim 250 TL, iki hekim 375 TL, sağlık kurulu ise 600 TL olarak belirlenmiştir.
Söz konusu tutarlar, Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi bağlantısından incelenebilmektedir. (Ek-2 sağlık hizmetleri fiyat tarifesini seçin.)
Sürücü Olur Raporları Ne Kadar Süre Geçerli?
“Sürücü Olur Raporu” 2 yıl geçerlidir. E-devlet uygulamasında da görüp inceleyebileceğiniz sürücü olur raporunuzla 2 yıl içinde sürücü olur belgesine başvuruda bulunabilirsiniz.
Raporun Biçimi Nasıldır?
Sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu e-rapor biçimindedir. E-rapor biçimi aşağıdaki görseldeki gibidir.
- https://teftis.saglik.gov.tr/TR,8064/surucu-adaylari-ve-suruculerde-aranacak-saglik-sartlari-ile-muayenelerine-dair-yonetmelik.html
- https://shgm.saglik.gov.tr/TR,25678/saglik-raporlarina-iliskin-usul-ve-esaslar-bolge-hakem-hastaneleri-guncellendi.html
- https://www.dromersumer.com/blog/surucu-belgesi-ehliyet-icin-saglik-raporu-nereden-ve-nasil-alinir/
Geri bildirim: Ehliyet sağlık raporu iptal edilebilir mi - Dr Ömer Sümer