Okul Sporları İçin Lisanslı Sporcu Sağlık Raporu

Okul sporları

Okul sporları için lisanslı sporcu sağlık raporu nasıl çıkartılır? Nereye başvurmalı ve nasıl bir yol izlenmeli? Raporlar basılı ortamda verilmiyor mu?

Yazının son güncellemesi 15 Mart 2025, güncellemeyi yapan Hekimsel.com

Hekimler, spor etkinlikleriyle uğraşanlar için sağlık raporu düzenlenmesi istemiyle sıkça karşılaşmaktadırlar. Yapılan düzenlemelerle bu konuda çok yol alındı. Artık, herkesten rapor istenmiyor. Son düzenlemelerle, yalnızca lisanslı sporcular için sağlık raporu düzenlenmektedir. Bunun benzeri durum okullarda, okul sporları için lisanslı sporcu sağlık raporu için de geçerlidir. Yazıda bu konudaki son değişiklikler sizinle paylaşılmaktadır.

Okul Sporları için Lisanslı Sporcu Sağlık Raporu Gerekiyor Mu?

Özel spor kurslarındaki durumun bir benzeri okul spor kursları için de geçerlidir. Bu kurslara da katılan herkese lisans çıkartılmamaktadır. Dolayısıyla okul sporlarına katılan herkese sağlık raporu düzenlenmesine gerek yoktur. Bu yönde istekte bulunanlar yasal işlem yapmamış olurlar. Kursa katılan çocukları önce yetenekleri açısından değerlendirmek gerekir. Sonrasında kendisinde yetenek belirlenen öğrencilerin, ailesiyle görüşmek gerekir. Ailenin de onayıyla, çocuk için lisans işlemleri o zaman başlar. Lisans işlemleri başlatılan çocuk için yasal olarak sağlık raporu gerekir. (Bunun da koşulları vardır.)

Okul Sporları İçin Lisanslı Sporcu Sağlık Raporu Süreci Nasıl İşliyor?

Öncelikle, çocuğunuz için internet üzerinden sevk başvurunuz yapılmış olmalıdır. Bu işlem yapılmadığında e-rapor düzenlenmesine onay verilmemektedir. Bütün işlemlerin e-rapor üzerinden yapıldığı bir düzenlemede doğal olarak bu durumun olması işlemlerin durması demektir. Ancak, bu işlem gereçekleştirildikten sonra, hekime başvuru yapılabilmektedir.

Sağlık Raporuna Sevk İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?

Bunun için çocuğun eğitmenleri ya da velisi gerekli sevk başvurusunu internet üzerinden yapar. İnternet üzerinden sağlık raporu sevkinin nasıl yapılacağı aşağıdaki görsellerde gösterilmiştir. Bu konudaki ayrıntılı bilgilendirmeleri okul sporları alanından öğrenebilirsiniz.

  • Görsellerde görüldüğü gibi öncelikle e-devlet üzerinde bulunan spor bilgi sistemine girilmelidir.
  • Karşımıza çıkan alanda “Sağlık İşlemleri” başlığına tıklayın.
  • Sonrasında da “Sağlık Raporu İçin Sevk” başlığına tıklayın.
  • Görsellerdeki diğer alanları da doldurun.
  • Bu işlem sonrası, çocuk rapor için bir hekime başvurmalıdır.

Hekime Başvurmadan Önce Doldurulması Gereken Form Var Mı?

Evet, doldurulması gereken formlar var. Hekime başvurmadan önce doldurulması gereken formlar için burayı tıklayın.

Sağlık Raporu İçin Hangi Hekime Başvurmalıyım?

  • Rapor için spor hekimine başvurulabileceği gibi hastanelerdeki çocuk hastalıkları, aile hekimliği gibi uzmanlık alanlarına da başvurulabilmektedir.
  • Birinci basamakta bulunan aile hekimlerine de başvuru yapılmaktadır. Ancak, sağlık incelemesinden sonra, eksiksiz ve doğru bir rapor düzenlenebilmesi için, gerekli bölümlere de sevk yapılabilir. Bu çocuğunuzun sağlığı için çok önemlidir. Çünkü, aile hekimliğinde çoğu zaman var olan araç gereçler spor için sağlık raporu düzenlenmesinde yeterli olamamaktadır.

Sağlık Raporu Düzenlendikten Sonra Ne Yapmalıyım?

Rapor düzenlendikten sonra yukarıda en son görselde belirtildiği gibi, rapor kendiliğinden sisteme düşer. Düzenlenen e-raporun basılı olarak alınmasına gerek yoktur. Raporu sizden yetkili kişiler istemişlerse, kendiliğinden sisteme düşen raporu da görebilirler. Bu raporu siz de e-nabızda görebilirsiniz.

Bir Başvuru Örneği

Sizin ilk başvuruyu aile hekiminize yaptığınızı vasrayalım. Aile hekiminiz sizi sağlık incelemesinden geçirdi. Gerekli ölçümlerinize, e-nabız bilgilerinize göz attı. Gerekli tüm bilgileri e-rapor üzerinden girdi. Size, basılı bir belge vermeden sizi çocuk uzmanına yönlendirdi.

Çocuk uzmanı da gerekli sağlık incelemesini yaparak sizi e-rapor üzerinden çocuk kardyolojisine (çocuk kalp hastalıklarına) yönlendirdi. Yine size bir basılı belge vermesine gerek yok. Çünkü, tüm bilgiler ve işlemler e-rapor üzerinden yapılıyor. E-nabız üzerinden de bu raporları görebiliyorsunuz.

Bu yönlendirilme üzerine de çocuk kalp hastalıklarına başvurdunuz ve çocuk kalp hastalıkları uzmanı da size vereceği kesin raporu yine e-rapor üzerinden işlemek gereğinde. Bu işlemi yapmadığında sporcu sağlık raporunuz e-raporda görülememektedir. Çocuk kalp hastalıkları uzmanı size basılı bir belge verse de bu bilgiler e-rapora geçmediyse geçerli değildir. Bu konuda uyanık olmanız gerekir. Kesin olarak e-rapor üzerinden işleminizin bitirilmesi gerekmektedir.

Yapılan İşlemler Çocuğunuzun Sağlığı İçindir.

Görüldüğü üzere, çocuğunuzun sağlığını düşünerek tam bir sağlık raporu almanız uzun sürebilmektedir. Buna karşın, bu konuda doğru olanı yaparak ilgili yönlendirmelere göre ilgili uzmanlık alanlarına başvurun. Böylece, belki de daha önceden bilmediğiniz, belki de doğuştan gelen kimi kalp sorunlarının tanısı konulabilecektir. Bu yüzden spor raporlarını önemseyin.

Şöyle düşünün. Bu işi profesyonelce yapan bir çok sporcu var. Bu oyuncular, sık sık tam donanımlı hastanelerden sağlık kontrolünden geçiyor. Hiç biri de ben yıldız futbolcuyum, ben şampiyon güreşciyim, ne sağlık kontrolü demiyor. Siz çocuğunuzu neden tam bir sağlık taramasından geçiremiyorsunuz? Bunu yapamayacak kadar güçsüz müsünüz? Çoçuğunuz en az onlar kadar ayrıntılı sağlık taramasını hak etmiyor mu? İleride yaşanabilecek sorunlarda keşkeli sözler üretmemek için, çocuğunuz uygun yerlerde sağlık incelemesinden geçmelidir. Bunu yaparken, spor hekimliği alanında uzmanlaşmış yerlerden ya da en azından hastane ortamlarından yararlanmanız daha doğru olacaktır.

Okul Sporları Raporları Her yıl İstenmekte Midir?

Okul sporları için lisanslı sağlık raporları önceden her yıl ve her spor dalı için ayrı ayrı istenmekteydi. Ancak, aile hekimlerinin üstün çabalarıyla bu raporların kolayca düzenlenebilecek raporlar olmadığı ilgililere her alanda anlatılmıştır. Böylece, çocukların özellikle ilk spor raporu başvurularında ayrıntılı sağlık incelemelerinden geçmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında, ilgili kişiler de üzerlerine düşen sorumluluktan kaçmadılar. Okul sporları için düzenlenen sağlık raporlarının istenme sıklığını azalttılar.

Satranç Raporu?

Ayrıca, sağlık raporlarının spor türü olmadan düzenlenmesiyle tek rapor başka spor dalları için de kullanılabilmektedir. Raporlar, spor yapabilir ya da yapamaz raporu olarak düzenlenmektedir. Futbol oynayabilir, voleybol oynayabilir biçiminde düzenlenmemektedir.

Bu yüzden satranç oynamak için başvuran bir kişiden ısrarla sağlık raporu istenmişse, satranç federasyonu da sağlık raporu koşulu getirmişse bu kişiye de lisanslı sporcu sağlık raporu düzenlenebilir. Ancak, satranç oynayabilir biçiminde değil spor yapabilir biçiminde. Bunun anlamı şudur. Hekime başvuran çocuktan eğer federasyonu sağlık raporu istemişse, spor dalının ne olduğuna bakılmaksızın, çocuğa tam bir sağlık raporu düzenlenebilmelidir. Çocuk, satranç için başvurduysa, sağlık incelemesi sonrası çocuk gerekli durumlarda çocuk kardiyolojisi gibi ilgili bölümlere sevk edilebilmektedir. Çünkü, düzenlenecek rapor satranç oynayabilir raporu değil spor yapabilir raporudur. Burada hekimin yapması gereken kolaylaştırıcı bir davranış yoktur. Bu konuda, federasyonların gerekmeyen sağlık raporlarını istememesi işin en kesin çözümü olacaktır.

Çocuğun bir kez lisanslı sağlık raporu çıkartması , genellikle okul süreci boyunca yeniden rapor gerekliliğini kaldırdı. Çoğu spor türünde yeniden raporun yerini artık sağlık beyanı aldı. Böylece düzenlenmesi gereken sağlık raporu sayısı azaltıldı. Bu durum, sağlık kurumlarına sağlık raporu için başvuran kişilere daha ayrıntılı inceleme yapılabilinmesinin de önünü açtı.

Bu konuyla ilgili görsel de aşağıda paylaşılmıştır.

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top