Vücut Ağırlığı, Diğer Adıyla Kilo Nedir?

Şununla paylaş: Yazı İçeriği1 Vücut Ağırlığı2 İdeal Kilonuzu Nasıl Hesaplayabilirsiniz?3 Vücut Ağırlığı Ölçümü Ne İle Yapılır?4 Ölçüm Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler5 Vücut Ağırlığının Birimi Nedir?6 Formüllerden Ne Sonuç Çıkarmalıyım? (Last Updated On: 13 Ocak 2021)Vücut Ağırlığı Vücut ağırlığı, kişinin ağırlığını gösteren ve genellikle kilogram cinsinden ifade edildiği için “kilo” olarak da adlandırılan, bir vücut ölçüsüdür. […]

(Last Updated On: 13 Ocak 2021)

Vücut Ağırlığı

Tanıtım Alanı

Vücut ağırlığı, kişinin ağırlığını gösteren ve genellikle kilogram cinsinden ifade edildiği için “kilo” olarak da adlandırılan, bir vücut ölçüsüdür. Örneğin, kaç kilosun sorusuna verilen cevap, 70 kiloyum (aslında 70 kilogram ağırlığındayım denmek isteniyor.) şeklinde olabilmektedir.

İdeal Kilonuzu Nasıl Hesaplayabilirsiniz?

Vücut ağırlığının normal sınırlar içinde olup olmadığı, özellikle gençlik döneminden sonra bir çok insan için merak edilen konuların başında gelmektedir. Bu konu, kişinin genetik yapısına, ırkına, yaşına, yaşam koşullarına, cinsiyetine, vücut yapısına bağlı olarak değişkenlikler gösterdiği için, aslında tüm insanlar için geçerli ideal kilo kavramı oluşturmak çok zordur. Ama, yine de bu konuda yapılan bazı araştırmalar neticesinde oluşturulmuş formüller, ideal  vücut ağırlığını hesaplayabilmek için bize yardımcı olabilir. Aşağıdaki formu kullanarak, ideal kilo hesabını yapabilirsiniz. Bu hesaptan sonra mutlaka “formüllerden ne sonuç çıkarmalıyım?” alt başlığını okuyun.

Vücut Ağırlığı Ölçümü Ne İle Yapılır?

Vücut ağırlığını yani kilomuzu, ölçmek için kullanılan alete baskül, tartı gibi isimler verilir. Bu tür aletlerin, elektronik ve mekanik çeşitleri vardır. Tartı işlemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aletin doğru tarttığından emin olmaktır. Bu yüzden bu tür aletlerin önerilen zaman aralıklarında ve şüphelenilen durumlarda kalibrasyonlarının yapılmış olması gerekmektedir.

Tanıtım Alanı

Ölçüm Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ölçüm yapılırken bir standardizasyon sağlanabilmesi, ölçüm sonuçlarının doğruluğu ve takibinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu standardizasyonu sağlayabilmek için öncelikle tartının standardizasyonu sağlanmalıdır. Bu nedenle, tartının kalibrasyonunun düzenli aralıklarla ve şüphelenilen durumlarda mutlaka yaptırılması gerekmektedir.

Bunun dışında tartının bulunduğu yerin düz bir zemin olması da önemli bir diğer faktördür. Tartının yerinin değiştirilmemesi de standardizasyon için önemlidir. Yani, tartının mümkün olduğunca hep aynı yerde olması gerekiyor.

Standardizasyon için altın kural ise, tartının üzerine mümkün olduğunca aynı şekilde çıkabilmektir. Bunu sağlamak için, benim önerim,  kilonuzu ölçmek için tartıya hep sabahları uyandıktan sonra çıkmanız olacaktır. Mümkünse, uyandıktan ve tuvalete gittikten sonra, ilk işiniz tartılmak olsun. Su içmeden, kahvaltı yapmadan önce, bunu uygularsanız daha standardize bir ölçüm yapmış olursunuz. Bu ölçümü pijamanızla yapabileceğiniz gibi, pijama faktörünü de ortadan kaldırmak isterseniz, iç çamaşırlarınızla da yapabilirsiniz. Standardizasyon için önemli olan, hep aynı şekle yakın tartılabilmektir.

Vücut Ağırlığının Birimi Nedir?

Vücut ağrılığı, genellikle kilogram cinsinden ifade edilse de bebeklerde özellikle erken doğan ve yeni doğan bebeklerde, vücut ağırlıkları gram cinsinden ifade edilir. (Ör.Bebeğin doğum ağırlığı: 3200 gr)

Formüllerden Ne Sonuç Çıkarmalıyım?

Tekrar hatırlatmak gerekirse, yukarıda çıkan sonuç, ideal kilonuzu gösteren bir sonuç olmakla birlikte bu tam bir kesinlik arz etmemektedir. Çünkü, her insanın vücut yapısı, genetik özellikleri vs. farklıdır. Bu sonuçtan sadece ortalama bir sonuç çıkartmanız gerekir. Birebir bu sonuca ulaşmaya çalışmanız yanlış olabilir.

Formüllerin, bu konuda bize göstereceği asıl şey, hedeften sapma oranımızı ve yönümüzü bize gösterecek olmasıdır. Formüller, bize direk olarak hedef değeri göstermemelidir. 

Ayrıca, buradan çıkan değeri başka formüllerle de doğrulatmaya çalışabilirsiniz. Mesela, vücut kitle indeksinizi de kontrol ederek, daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz. Unutulmaması gereken en önemli nokta vücut kitle indeksinizi hesaplama gibi başka formüllerin de tam bir kesinlik içermediğidir.

Tanıtım Alanı

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! Tanıtım Engelleyici Uyarısı !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top
Tanıtım Alanı
Bağlantıyı kopyala