Yazı İçeriği
- 1 Geçmişten Günümüze Doktor Sözcüğünün Karşılıkları
- 2 Doktor, Tabip, Hekim, İatro, Atasagun, Otacı Kavramları
- 3 Doktor Sözcüğünün Anlamı ve Kökeni
- 4 Tıp Doktoru – Doktor Karışıklığının Nedeni Ne?
- 5 Doktor Denilince Neden “Tıp Doktoru” Düşünülmektedir?
- 6 “Tıp Doktoru” Kavramının Anlamı Nedir?
- 7 Tabip Sözcüğünün Kökeni ve Anlamı Nedir?
- 8 Hekim Sözcüğünün Kökeni ve Anlamı Nedir?
- 9 İatro Sözcüğü Kökeni ve Anlamı Nedir?
- 10 Tıp Doktoru Sözcüğünün Türkçesi Yok Mu?
- 11 Atasagun Ne Demek?
- 12 Otacı Ne Demek?
- 13 Hekim ve Tıp Doktoru İçin Türkçe Sözcük Adayları Var Mı?
- 14 Hekim Sözcüğünün Kullanım Alanındaki Ayrıntılar
Yazının son güncellemesi 9 Haziran 2024, güncellemeyi yapan Hekimsel.com
Geçmişten Günümüze Doktor Sözcüğünün Karşılıkları
Doktor, tabip, hekim, iatro, atasagun, otacı sözcüklerinin kökenleri, anlamları nedir? Günümüzde bu sözcüklerin üçü etkin olarak kullanılmaktadır. Kullanımda olmayan sözcükse “Atasagun” sözcüğüdür. “İatro” ile “otacı” sözcükleri ise çok az da olsa ara ara kullanılmaktadır.
Doktor, Tabip, Hekim, İatro, Atasagun, Otacı Kavramları
Doktor, tabip, hekim, iatro, atasagun, otacı sözcükleri eş anlamlı gibi düşünülmektedir. Ancak, durum özünde böyle değildir. Aralarında anlam ayrımları vardır. Ne yazık ki, günümüzde sağlık alanında kullandığımız bu sözcüklerden de anlaşıldığı üzere, hekim anlamını karşılayan Türkçe sözcük bulunmuyor. Atasagun ve otacı sözcükleri Türkçe olmalarına karşın günümüzde etkin olarak kullanılmıyor. Yazının sonunda ise, Türkçe karşılık olarak sözcük önerileri sizi bekliyor.
Doktor Sözcüğünün Anlamı ve Kökeni
Doktor sözcüğü, Türkçe’ye latince kökenli dillerden girmiştir. İngilizcesi “doctor” olup, sözcüğün öz kökeni latincedir ve latincesi “docēre“dir. Docēre sözcüğünün anlamı öğretmektir. Doktor sözcüğü öğretmekle ilgili bir sözcüktür. Bu nedenle, önce Avrupa’da, sonra diğer ülkelerde yüksek öğrenim kurumlarında “öğreten” kişilere bu san verilmiştir. Yüksek öğrenim kurumlarında öğretme işi yapan kişilerin adlarından önce, “Dr.” kısaltmasıyla bu san eklenmektedir. Anlaşılacağı üzere doktor sanı yalnızca tıp doktorlarının kullanımına ayrılan bir san değildir. “Öğreten kişi” anlamında kullanılan bir yüksek öğretim sanıdır. Bu sanı alabilmek için, gerekli yüksek öğrenimin yapılmış olması gerekir. Böylece; bir gazetecinin, avukatın, mühendisin, eczacının nasıl “doktor” sanını kullanabildiği açıklanmış oldu. “Doktor” kavramı, yapılan işten çok kişinin yaptığı işte “öğreten kişi” olduğunu göstermektedir. Böylece, doktor kavramı için, “iş öğretmeni” de denilebilmektedir.
Tıp Doktoru – Doktor Karışıklığının Nedeni Ne?
“Öğreten kişi” mühendis, avukat, hemşire olabileceği gibi tabip de olabilmektedir. İşte, karışıklık burada başlıyor. Yalnızca, Türkiye’de değil bütün dünyada yaşanan bir karışıklık. “Doktor” kavramı “Tıp Doktoru” kavramından daha geniş bir alanı tanımlamaktadır. Sorun, “Doktor” kavramının “tıp doktoru” kavramıyla özdeşleştirilmesinden kaynaklanıyor. Böylece, daha geniş alanı tanımlayan kavramla daha küçük alanı tanımlayan kavram, toplumun gözünde küçük alanı tanımlayan kavramda eşitlenmektedir. Toplum, her doktoru tıp doktoru olarak algılıyor. Olması gereken biçimi ise şöyle özetleyebiliriz: “Her tıp doktoru, doktordur ama her doktor, tıp doktoru değildir.“ Ancak, batılı ülkelerde bu karışıklığı önlemek için, “tıp doktoru” sanının karşılığı “medical doctor” olarak kullanılmaktadır. Bizde doktorların kullandığı, “Dr.” kısaltması yerine, batı ülkelerinde “medical doctor” sanının kısaltılmışı olan “Md” kısaltması kullanılmaktadır. Bu kullanımın ülkelere göre değişen başka biçimleri de vardır.
Doktor Denilince Neden “Tıp Doktoru” Düşünülmektedir?
Yeryüzünün her bölümünde bireylerin doktor olarak yanlarında genelde “tıp doktorlarını” görmeleri sorunun yanıtı olabilmektedir. Şöyle düşünün; köydeki birinin doktor uçak mühendisiyle karşılaşma olasılığı mı daha yüksektir yoksa tıp doktoruyla karşılaşma olasılığı mı?
“Tıp Doktoru” Kavramının Anlamı Nedir?
Yeri gelmişken “tıp doktoru” kavramının da anlamını açıklayalım. Doktor sözcüğünün anlamının, “öğreten kişi” olduğu belirtilmişti. “Tıp doktoru”, kişilere sağlık alanında bilgi veren, kişileri sağlıksız koşullara karşı bilgilendiren, uyaran, kişilere hastalıkların adlarını, süreçlerini, iyileşme yöntemlerini öğreten ve bunları uygulayan kişi anlamında kullanılmaktadır.
Tıp doktoru kavramının yüksek öğretimle ilişkisi de vardır. Yüksek öğretim aşamasını gösteren doktor sanı gibi, tıp doktoru kavramı da yüksek öğrenim durumunu gösterir. Çünkü, Tıp doktorları, 4+2 yıl tıp öğrenimi aldıktan sonra tıp doktoru sanına kavuşurlar. Bu durum, ortalama üniversite öğreniminden 2 yıl daha uzundur. Ayrıca, doktor” sanını ve dolayısıyla “Tıp Doktoru” sanını taşıyabilmek için yeterlilik belgenizin olması gerekir. Herkes bu sanı taşıyamaz. Çünkü, bir kişinin, ben doktorum diyebilmesi için önce diplomasını gösterebilmesi gerekir. Bu sanın, yeterlilik belgesi olmadan kullanılması çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de suç kapsamındadır.
Tabip Sözcüğünün Kökeni ve Anlamı Nedir?
Tabip sözcüğü Arapça kökenli bir sözcüktür. Tıp alanında çalışma yürüten hekim ve doktor anlamına gelmektedir. Doğrusu, tabip tıbbı uygulayan kişilere verilen sandır. Tabip, tıp konusunda yüksek öğrenim görmüş olmayı gerektirir. Günümüzdeki tıp doktorunun tam karşılığıdır. Tıp doktorlarının aldıkları öğrenimi diploma ile kanıtlamalarına benzer olarak, tarihte tabipler de öğrenimlerini kanıtlayabiliyorlardı. Bunun için, diploma benzeri belgeleri ve hocalarının adlarını kullanabiliyorlardı. Tabip kelimesi doktor sanının değil tıp doktoru sanının tam karşılığıdır. Bir dönem çokça kullanılmıştır. Ancak, günümüzde “Tabipler Odası” en gözde kullanım alanı olup, bazı türküler dışında genelde kullanılmamaktadır.
Hekim Sözcüğünün Kökeni ve Anlamı Nedir?
Hekim sözcüğü de diğer bir Arapça kökenli sözcüktür. “h,k,m” seslemlerinden türeyen öteki Arapça sözcüklerle (hakim, hakem vb.) benzer anlamı vardır. Hüküm veren, olayı denetimi altında tutabilen, yargıya varan anlamı olan bu sözcükler, hekimin anlamını açıklamaktadır. Tıp alanındaki konularla ilgili olarak yargıya varma yetkisi olan hekim, sağlıkla ilgili konuları denetimi altında tutabilen, süreçlerini değiştirebilen kişi anlamında kullanılmaktadır.
Hekim sözcüğü, günümüzde tıp doktoru ve tabip sözcüklerinin yerine rahatlıkla kullanılabilse de onlardan daha geniş alanı kapsamaktadır. Şöyle ki, tıp doktoru ve tabip sözcüklerinin kapsadığı hekimler, bu konuda yüksek öğrenim görmüş, öğrenimlerini belgelendirebilen kişiler olmaktadır. Ancak, tıp konusunda yüksek öğrenim görmeden, atadan gelen bilgileri uygulayan hekimler de vardır. Afrika’da etrafı çöllerle çevrili kurak, kıraç bir köydeki insanların iyileştirilmesi için, yine bu köy yakınından babasından, dedesinden öğrendiği geleneksel yöntemlerle tanı koyup, iyileştirme yapabilen bir iyileştiriciye de kolaylıkla hekim denilebilmektedir. Burada, yeri gelmişken anımsatmak gerekir ki, diplomasız olarak tıbbı uygulayan kişilerin ülkemizde ve çoğu ülkede, sağlık bilimlerini uygulama yetkileri yoktur. Yaptıkları uygulamalar ise, suç kapsamında olabilir. Bu nedenle, ülkemizde tabip, hekim, tıp doktoru eş anlamlı olarak kullanılabilmektedir.
İatro Sözcüğü Kökeni ve Anlamı Nedir?
Bir de özellikle tıp alanında günümüzde kullanımı süregelen “İatro” sözcüğü vardır. Bu sözcük, eski Yunanca kökenli bir sözcük olup, iyileştirici anlamında kullanılmaktadır. Günümüzdeki tıp doktorlarıyla, eski tıp doktorlarını birebir eş düşünmemek gerekir. İatronun kullanıldığı dönemlerde, daha çok berber gibi iş kollarından evrilmiş iyileştiricileri anlatmayı amaçlamış bir sözcüktür. Günümüzde sağlık bilimleri alanında sıkça kullanılmakta olup, halk arasında herhangi bir kullanımı yoktur.
Sağlık alanında en gözde kullanım alanı ise “iatrojenik” sözcüğü olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü, yüksek öğretim kurumları sağlık bölümlerindeki öğrencilere “iatrojenik” sözcüğü sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sözcüğün anlamı iatronun (hekimin) girişimi sonucu oluşan veya bir sayrılığın iyileştirilmesi sırasında ortaya çıkan ikincil hastalık anlamındadır. İyileştiricinin yapmış olduğu uygulamadan dolayı ortaya çıkan sonuçları kapsamaktadır.
İatro sözcüğünde belirtilen hekim türünde de yüksek öğrenim yoktur. Olsa olsa bölgede bulunan bir berber, iatrodur. Öğrendiği, bildiği kimi yöntemlerle insanlara elinden geldiğince etki etmeye çalışan, bu konuda bir yüksek öğrenimi olmayan kişilerdir. Hekim başlığı altında belirtilmiş olan, yüksek öğrenim almamış kişilerle birebir benzerlik göstermektedir.
Tıp Doktoru Sözcüğünün Türkçesi Yok Mu?
Günümüzde kullanılan hekim, tabip Arapça, doktor Latince, iatro ise eski Yunanca kökenli olup, günümüzde bu sözcüklerin yerine kullanabileceğimiz Türkçe bir sözcük bulunmamaktadır. Peki, eskiden de mi yoktu?. Eskiden, hekim yerine kullanılan Türkçe sözcükler de varmış, doğal olarak. Bunlardan günümüze kadar güçlerini kaybederek gelmiş iki sözcüğü “atasagun” ve “otacı” sözcüklerini sizlere anımsatmak isterim.
Atasagun Ne Demek?
Atasagun, Türkçe kökenli bir sözcük olup, hekim yerine kullanılabilen bir sözcüktür. Ancak, çok eski dönemlerden gelen bir sözcük olması nedeniyle “iyileştirici” anlamı daha ağır basan bir sözcük.
Ayrıca, sözcük açılımını yaptığımızda karşımıza ata ve sagun sözcükleri çıkıyor. Ata, büyük anlamını ifade ederken, sagun ise saygın anlamına gelmektedir. Böylece, atasagun kendisine büyük saygı gösterilen “çok saygın kişi ” anlamına geliyor. Bireylerin bu kadar büyük saygı gösterdikleri kişi de doğal olarak kendi yaşamlarını ya da sevdiklerinin yaşamlarını kurtaran kişidir. Ancak, Atasagunun günümüzde, sağlık alanında kullanımına gelirsek, ne yazık ki böyle bir kullanım yoktur.
Otacı Ne Demek?
Otacı sözcüğü de hekimi tanımlayan başka bir eski Türkçe kökenli sözcük. Ota-cı biçiminde açabileceğimiz, bize çok yabancı olmayan bu Türkçe sözcük sizin de kolayca anlayabileceğiniz gibi, ot ile iyileştiren anlamına gelmektedir.
Hekim ve Tıp Doktoru İçin Türkçe Sözcük Adayları Var Mı?
Kuşkusuz, hekim ve tıp doktoru sözcükleri için Türkçe karşılıklar üretilebilir. Bunu her birey yapabilir ancak, üretilen sözcük adayının dilde yer bulup bulmayacağı, halkın kullanımına bağlıdır. Konumuza geri dönecek olursak, tıp doktoru ve hekim sözcükleri için aşağıdaki gibi Türkçe karşılıklar kullanılabilir.
Hekim: Sağaltıcı (TDK), iyileştirici
Doktor: Bilge
Tıp doktoru: Yaşatbilge (yaşatma bilgisine erişmiş olan ve bu bilgiyi uygulayabilen kişi)
Hekim Sözcüğünün Kullanım Alanındaki Ayrıntılar
Sağlık alanında yüksek öğreniminin gerekli olduğu hekim kümelerinin adlandırmaları karşımıza tıp doktoru, tabip olarak çıkmaktadır. Ayrıca, sağlık alanında, yüksek öğrenimi olmadan çalışmalar yapan hekim kümeleri ise karşımıza iatro, atasagun ve otacı olarak çıkmaktadır. Bu hekimler, geçmişte, tıp doktoru olmadığında cirit atmışlardır. Daha çok şifacıya yakın hekimler olarak, geçmişte karşımıza çıkmaktadırlar. Günümüzdeki, yasal gereksinimler nedeniyle etkin olarak varlık göstermeleri bir çok ülkede olası değildir.
Hekim sözcüğü, bu kümelerin bütününü içine alan bir sözcüktür. Hekim sözcüğü içinde; doktor, tabip gibi sağlık yüksek öğrenimi olan hekimler de; iatro, atasgun, otacı gibi sağlık yüksek öğrenimi olmayan hekimler de vardır.
emchi – Moğolca hekim, doktor demek. em-ilaç, yani otaci gibi, domchi gibi
OTACI ADI NEDEN DEĞERLENDİRMEYE ALINMADI?
Uyarınız için teşekkürler. Yazı güncellendi.