Kurban Bayramı Tebriği ve Hekimsel Öneriler

Yazı İçeriği1 Kurban Bayramı1.1 Kurbanın Kelime Anlamı1.2 İslam’da Kurban2 Kurbanı Kesmeden Önce3 Bayramda Sofralar ve Sağlığımız4 Kurban Etinde Dikkat Etmemiz Gerekenler5 Kurban Bayramı Tebriği Yazının son güncellemesi 6 Ağustos 2019, güncellemeyi yapan Hekimsel.com [vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1565096800828{background-image: url(/hekimsel-content/uploads/2018/01/hekimsel-arka-plan-renkli-soldurulmuş-2.jpg?id=5024) !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1565096809509{background-color: #efefef !important;}”][vc_column_text] Kurban Bayramı Bir Kurban Bayramına daha yüce Allah’ın izniyle eriştik. Bu bayramda da dini […]

Yazının son güncellemesi 6 Ağustos 2019, güncellemeyi yapan Hekimsel.com

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1565096800828{background-image: url(/hekimsel-content/uploads/2018/01/hekimsel-arka-plan-renkli-soldurulmuş-2.jpg?id=5024) !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1565096809509{background-color: #efefef !important;}”][vc_column_text]

Kurban Bayramı

Bir Kurban Bayramına daha yüce Allah’ın izniyle eriştik. Bu bayramda da dini vecibeleri dini kurallara göre yerine getirerek, ibadetlerimizi yapmak hepimizin arzusu. Bu bağlamda kurban kesebilecek durumda olan vatandaşlarımız, Allah rızası için Kurban Bayramı süresinde kestikleri kurbanları ile Allah’a daha da yakınlaşmaya çalışacaklar.  Allah, kestiğimiz kurbanlarımızı inşallah kabul eder.

Kurbanın Kelime Anlamı

Kurbanın kelime anlamının yaklaşmak, yakınlaşmak olması nedeniyle bu bayrama ülkemizde “Kurban Bayramı” denilmektedir. Akraba kelimesi de kurban kelimesinden gelmekte olup, yakın anlamındadır. Kurban keserek müslüman kişi Allah’a daha da yakın olmaya çalışır.

İslam’da Kurban

İslam dininde, Hz. İbrahim peygamberin, oğlu Hz. İsmail’i Allah’tan gelen emir üzerine kurban edecek olması hadisesi günümüzde müslümanların Kurban Bayramından kurban kesmelerinin nedenidir. Kurban Bayramı Hz. İbrahim Hz. İsmailHz. İbrahim ve Hz. İsmail’in böylesi bir durumu Allah’a olan derin bağlılıkları ile itirazsız kabul etmeleri ve Allah’ın da bu duruma karşılık Hz. İbrahim’e bir koç indirerek Hz. İsmail’in kurban edilmesini önlemesi inananların Allah’ın bu büyük lütfuna şükretmelerine neden olmuştur. Bu durumu hatırlatacak şekilde, peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) efendimiz de Kurban Bayramında kurban keserek, tüm müslümanların bu olayı unutmamasını sağlamıştır.

Ancak, unutulmamalıdır İslam’da Kurban Hz. İbrahim dönemine has değildir. Hz. Adem’in oğullarının arasında geçen kurban tartışmasını da buna örnek verebiliriz.

Kurbanı Kesmeden Önce

Kurbanlık hayvanı kesmeden önce hayvanın sakin olması sağlanmalı, bunun için de hayvan sevilerek, okşanarak diğer hayvanların yanından zorlamadan çıkatılmalıdır. Kendi elinizle hayvanı besleyerek ona su da içirebilrrsiniz. Hayvanla aranızda bir bağ oluşmasını sağlamak amacıyla bu hareketleri kesimden önceki günlerde de yapmış olmanız hayvanın daha sakin olmasını sağlayacaktır. Kesimle ilgili olarak da işi ehline vermeniz kesimle ilgili oluşabilecek kazaları en aza indirecektir.

Bayramda Sofralar ve Sağlığımız

Kurban Bayramında kesilen kurban etlerinin dağıtılması ile ülkemizin her köşesinde kurban etleri ile yapılmış çeşit çeşit yemekler ve kurban etleriyle donatılmış sofralar karşımıza çıkmaktadır. Bu yemeklerle donatılan sofralar tam da dikkat etmemiz gereken noktadır.

Kurban bayramında herhangi bir hastalığımız olsun ya da olmasın, yiyecek seçimine, yiyeceklerin miktarına ve dengeli beslenmeye çok dikkat etmeliyiz.

Kurban Bayramında özellikle kalp-damar, şeker ve hipertansiyon hastalığı olan vatandaşlarımızın etleri yağsız ya da az yağlı olarak aşırıya nkaçmadan tüketmesi çok önemlidir.

Kurban Etinde Dikkat Etmemiz Gerekenler

Kurban bayramında hayvanların kesim öncesi ve kesim sonrası hijyenik ortamlarda bulundurulabilmesi çok önemlidir. Bu konuda kesimden önce hayvanların veteriner kontrolünden geçmiş olması da çok önemli bir husustur.

Kesimden sonra hayvanın eti parçalanmaya başlanıldığında, dışarıdan ete bulaşabilecek hijyenik olmayan her türlü duruma karşı tedbir alınmalı, özellikle hayvanın kendi pisliğinin ve bağırsak, safra kesesi gibi organların delinmeden etlerden uzak tutulmasına azami gayret gösterilmelidir. Ayrıca, etlerden pay kapmak için etrafta gezinen diğer hayvanların da etlere yaklaşmaları önlenmelidir.

Kesilen hayvanda var olabilecek hayvansal hastalıkların insanlara bulaşmaması için ve kesim sonrası yeterince alınamayan tedbirler nedeniyle etlere bulaşmış olabilecek mikroorganizmaların insanlarda hastalık yapmalarının önlenebilmesi için mutlaka etler pişirilerek yenilmeli, kesinlikle çiğ et yenilmemelidir.

Etlerin pişirilmesinde haşlama yöntemini daha çok kullanmaya çalışmalıyız. Bunun dışında ızgara yöntemi de kullanılabilir. Ancak, kızartmalardan uzak durmakta fayda vardır.

Etlerin pişirilmesinde mümkün olduğunca buzdolabında birkaç gün beklemiş olan etler tercih edilmelidir. Kurban kesilir kesilmez eti tüketmekten uzak durulmalıdır.

Etin pişirilmesinde etin kendi yağından mümkün olduğunca faydalanmalıyız. Pişirilen ete ayrıca tereyağı veya kuyruk yağı eklememeliyiz.

Tüm bu genel kurallara dikkat ettiğimizde başta kalp-damar hastalıkları, kolesterol, hipertansiyon hastalıkları olmak üzere şeker hastalığı, gut, mide-bağırsak hastalıkları ve enfeksiyon kaynaklı hastalıklar açısından kişiler korunmuş olurlar.

Ayrıca, şunu da unutmamak gerekir ki tüm yemeklere mümkün olduğunca az tuz atmalıyız.

Kurban Bayramı Tebriği

Tüm bu önerilerden sonra artık rahatlıkla “Kurban Bayramınız mübarek olsun.” diyebilirim. Hayırlı bayramlar.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

“Kurban Bayramı Tebriği ve Hekimsel Öneriler” için 1 yorum

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! UYARI ! Tanıtım Engelleyici Bulundu !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top