Yazı İçeriği
- 1 Tarım
- 1.0.1 Organik Nedir?
- 1.0.2 Organik Tarım
- 1.0.3 Organik Mi Değil Mi?
- 1.0.4 Türkiye’de Organik Tarım Sertifikası Vermeye Yetkili Kuruluşlar
- 1.0.5 Bakanlığın Sayfasındaki Sertifikasyon Kurumları
- 1.0.6 Kiwa BCS Öko-Garantie Türkiye
- 1.0.7 Ecocert Türkiye
- 1.0.8 Etko Türkiye
- 1.0.9 Eko-Tar
- 1.0.10 Icea
- 1.0.11 Orser
- 1.0.12 Anadolu Ekolojik
- 1.0.13 Turkgap
- 1.0.14 Nissert
- 1.0.15 Ccpb Imc
- 1.0.16 Egetar
- 1.0.17 Bio Inspecta
- 1.0.18 Control Union
- 1.0.19 Ecas
- 1.0.20 Biobel
- 1.0.21 Tuscert
- 1.0.22 Kayos
- 1.0.23 Başak Ekolojik
- 1.0.24 Ctr
- 1.0.25 Likya Organik
- 1.0.26 Naviga
- 1.0.27 Ceres
- 1.0.28 Orfarm
- 1.0.29 De Control
- 1.0.30 Magenta
- 1.0.31 Cascert
- 1.0.32 Orta Asya
- 1.0.33 Bioteam
- 1.0.34 Met Ekolojik
- 1.0.35 Gensa
- 1.0.36 Biomel
Yazının son güncellemesi 7 Şubat 2021, güncellemeyi yapan Hekimsel.com
Tarım
Son günlerde artan oranlarda kullandığımız organik kelimesi özellikle tarım ürünlerinde “organik tarım” sertifikasına sahip olan ürünleri belirtebilmek için kullanılmaktadır.
Organik Nedir?
İçerisinde “organik” kelimesinin geçtiği kavramları anlayabilmemiz için öncelikle “organik” kelimsinin anlamını bilmemiz gerekiyor. Organik kelimesinin Türkçe karşılığı Türk Dil Kurumuna göre “doğal yolla yapılan” olarak belirtilmektedir. Yani, organik bir ürün aradığımızda aslında doğal yolla yapılan bir ürünü aramaya çalışmış olmaktayız.
Organik Tarım
Organik tarım ise, yukarıda yapmış olduğumuz “organik tarım” tanımına göre doğal yolla üretilmiş olan tarım ürünlerini bize belirtmektedir. Doğal yolla üretilmiş organik tarım ürünlerinde doğal gübre kullanılıyor olması bu duruma bir örnektir.
Bu konuyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Organik Tarım Kanunu‘nu inceleyebilirsiniz.
Ayrıca, “Organik tarımın esasları ve uyugulanmasına ilişkin yönetmelik” için de bağlantıya tıklayabilirsiniz.
T.C Gıda Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın organik tarım alanında faal firmaları gösterdiği excel dosyasını buradan indirebilirisiniz.
Organik Mi Değil Mi?
Peki, bize organik olduğu söylenen bir tarım ürünün gerçekten organik olup olmadığını nasıl anlarız? Bu sorunun cevabı, “sertifikalar”. Sertifikalar ve gereklilikleri ile ilgili daha önceden bir yazım vardı. Bu yazıda da anlatmış olduğum gibi, sertifikalar ve logoları marketlerde karşılaştığımız bir çok ürünün incelemelerinin bizim yerimize yapılmış olduğunu göstermektedir. Organik tarımla ilgili olarak da organik tarım sertifikalarının bulunuyor olması bu ürünün organik olduğunu göstermektedir. Sadece, sözlü olarak ya da sadece yazılı olarak organik ibareleri yeterli olmayıp, üzerinde organik yazsa dahi “organik sertifikası” olup olmadığını sormakta ve araştırmakta fayda vardır.
Türkiye’de Organik Tarım Sertifikası Vermeye Yetkili Kuruluşlar
Organik bir ürün alırken, organik ürün olduğunu gösteren sertifikasının olduğunu ve logosounun olduğunu gördüğünüz ürünlerle ilgili olarak, sertifikasyon kuruluşunu da mümkünse araştırmakta fayda görüyorum. Türkiye’de organik tarım sertifikası vermeye yetkili firmalar T.C. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığın internet sitesinde belirtilmektedir. Hatta, sertifika verme yetkileri iptal edilmiş olanlar da bu listede ayrıca belirtilmiştir.
Bakanlığın Sayfasındaki Sertifikasyon Kurumları
Yukarıdaki linkte de görebileceğiniz gibi T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı internet sitesinde sertifika veren kurumları duyurmaktadır. Bu kurumların bazılarının sertifika verme yetkileri iptal edilmiş olup, 05.06.2017 tarihinde Bakanlığın internet sitesinde, Bakanlığın sertifika verme yetkisini verdiği kurumların bilgileri ve internet adresleri de aşağıdaki gibidir. 05.06.2017 tarihinden sonra aşağıda belirtmiş olduğum sertifikasyon firmalarının sertifika verme yetkisi iptal edilmiş olabilir. Bu nedenle yine yukarıda belirttiğim linkten bu firmaların sertifika verme yetkilerinin güncel halini kontrol etmenizde fayda vardır.
Kiwa BCS Öko-Garantie Türkiye
Ecocert Türkiye
Etko Türkiye
Eko-Tar
Icea
Orser
Anadolu Ekolojik
Turkgap
Nissert
Ccpb Imc
Egetar
Bio Inspecta
Control Union
Ecas
Biobel
Tuscert
Kayos
Başak Ekolojik
Ctr
Likya Organik
Ceres
Orfarm
De Control
Magenta
Cascert
Orta Asya
Bioteam
Met Ekolojik
Gensa
Biomel
Tekrar hatırlatmak gerekirse, yukarıda belirtmiş olduğumuz sertikasyon firmaları 05.06.2017 tarihinde T.C Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sitesinde sertifikasyon vermeye yetkili olan firmalardır. Bu tarih dışında, firmaların en güncel durumlarını görmek için ilgili linke tıklayınız.