Görevlendirmede vekalet süresi belirtildiği halde, resmi veya bayram tatili bahanesiyle boş birime vekalet eden aile hekimi ödemesi kesilir mi?

(Last Updated On: 7 Şubat 2021)

Boş Birime Vekalet Eden Aile Hekimlerine Yapılan Ödemelerle İlgili Önemli Bir Ayrıntı

Aile Hekimliğinde Boş Birim Ne Demek?

Tanıtım Alanı

Aile hekimliği sisteminde herhangi bir nedenle boşalan aile hekimliği birimleri Sağlık Müdürlükleri’nin kontrolünde en kısa zamanda yeniden dolduruluyor. Ancak, bazı durumlarda, çeşitli nedenlerle boş birimlere aile hekimi yerleştirilemeyebiliyor. Böylesi durumlarda, boş birime vekalet etmesi için bir aile hekimi gönüllülük esasına göre seçilebiliyor. Boş birime vekalet eden aile hekimi, boş birime kayıtlı kişilere, kendi kayıtlı kişilerine verdiği hizmet gibi hizmet vermeye başlıyor. Bu durumun yapılabilmesi için de elbette yetkilendirilmesi gerekiyor.

Boş Birime Vekalet Eden Aile Hekimi Nasıl Yetkilendirilmesi?

Aile hekimi, yetkilendirilmesinin yapılması için, aile hekimliği biriminden müdürlüğe resmi yazı yazılıyor. Resmi yazıya istinaden boş birime vekalet etmek isteyen aile hekimliği birimi adına, valilik tarafından görevlendirme yapılıyor. Bu görevlendirmeye istinaden de müdürlük boş birime diğer aile hekimini yetkilendiriyor.

Boş Birime Vekalet Eden Aile Hekimi ve Ücretlendirme

Aile hekimi yapmış olduğu bu ek iş için, boş birimin aile hekiminin alacağı ücretin yarısını,Sağlık Müdürlüğü’nden görevlendirme süresi bitiminde alıyor. Bu süre genellikle bir aylık süreler olarak ayarlanıyor. Bu bir aylık süreler “Valilik Oluru” içersinde açıkça belirtiliyor. Yani, 02.03.2020 – 31.03.2020 tarihleri gibi.

Tanıtım Alanı

Boş Birime Adına Yapılan Ödemeler ve Görevlendirme Süreleri

Boş birim adına yapılan ödemeler, boş birime vekalet eden aile hekimine görevlendirme süresine göre ödenmektedir. İşin en önemli noktası bu. Yani, görevlendirme süresi resmi tatile, bayram tatiline gelmişse bile, vekalet eden hekime ödeme yapılır. Görevlendirme sürelerinin başlangıcının veya bitiminin, resmi tatil veya bayram tatili gibi günlere denk gelmesi ödemelerde kesinti nedeni olamaz. Yani, bayram tatiline denk geldiği için, görevlendirme yazısında vekalet süresi bayram tatili süresini de içeriyorsa, vekalet eden aile hekimine yapılan ödemeye bayram tatili süresi de dahil edilir. Vekalet süresi belirtilmiş olduğu halde, ödemeler tatil günleri bahane edilerek, “ilk mesai gününden itibaren yapılır.” diye bir kural yoktur. Görevlendirme sürelerinin genelde birer aylık dönemlerde yapıldığını belirtmiştim. Burada bir ayın 30 gün olarak ele alındığını ve her ay için çalışma sürelerinin bordrolarda 30 gün olarak kabul edildiğini de hatırlatmak isterim.

Vekalet Ettiğiniz Dönemlerde Bordrolarınızı İnceleyin

Vekalet ettiğiniz dönemlerde özellikle resmi tatil veya bayram tatili varsa bordrolarınızı incelemenizde fayda var. Yukarıda bahsettiğim bu tür durumlarla karşılaşmanız durumunda konuyu müdürlüğünüze iletiniz. Ancak, burada görevlendirilmenin tarih aralığına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Yukarıda anlattığım durum sadece görevlendirme süresi içerisine denk gelen resmi veya bayram tatili gibi çalışılmayan günlerin olması halinde, ödemeden kesinti yapılmışsa söz konusu olur. Görevlendirme süreniz içerine bu tatil günleri dahil edilmemişse, ödemede kesinti yapılmış olması normaldir.

Tanıtım Alanı

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! Tanıtım Engelleyici Uyarısı !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top
Tanıtım Alanı
Bağlantıyı kopyala