Yazı İçeriği
Yazının son güncellemesi 29 Mayıs 2024, güncellemeyi yapan Hekimsel.com
Ülkemizde her yurttaşın istemesi durumunda sağlık incelemesinden geçebilmesi sağlanmıştır. Ancak, sağlık incelemesinden geçme konusunda koşulların olduğu da unutulmamalıdır. Bu koşullar konusunda gerçekten yeterli bilgimiz var mı? Gerçekten, sağlık incelemesi için doğru başvuruyu yapabiliyor muyuz? Ayrıca, sağlık incelemesi nedir sorusunun yanıtı “Muayene Olmak Nedir ve Nelerden Oluşur?” adlı yazıda bulunmaktadır.
Sağlık Kurumlarına Erişim ve Sağlık İncelemesinden Geçme Süreci
Sağlık kurumlarına erişim ve hastanın sağlık incelemesinden geçme süreci, Türkiye’de yurttaşların temel sağlık haklarındandır. Bu hakkı kullanırken hangi konular önem taşımaktadır?
Kendimizi iyi sezinlemediğimizde bir sağlık kuruluşuna başvururuz. Bu durumdaki kişi sağlık kuruluşlarında hasta olarak nitelendirilmektedir. Hasta olan kişinin tabiple buluşmasının sağlanması sağlık incelemesindeki en önemli konudur.
Sağlık incelemesi İçin Gün Belirleyin
Tabiple, sağlık incelemesi için gün ayarlamanız, öncelikle sizin için bir kolaylık olacaktır. Böylece, hekime ulaşamama sorununun yaşanma olasılığını en aza düşürebilirsiniz. Bunun için, 182’den yada MHRS üzerinden gün belirlemelisiniz. Ayrıca, gün belirleme işlemlerini üniversite hastaneleri, özel sağlık kuruluşları ve özel hekimler için, kendi iletişim yolları üzerinden yapmalısınız. Gün belirlendikten sonra, belirlenen günde, hastanın sağlık incelemesi yapılacak olan yerde geçerli kimliğiyle bulunması yeterli olacaktır.
Sağlık İncelemesinden Önce Yanınızda Bulundurulması Gerekenler
Kimlik
Başvuran kişi, kim olduğunu sağlık kuruluşuna geçerli kimlik belgesiyle belirtmek gereğindedir. Bu nedenle, sağlık kuruluşuna başvururken yanınızda geçerli, görselli kimlik belgeniz (T.C. kimlik belgesi, sürücü belgesi gibi) bulunmalıdır.
Hekimlerin, sağlık incelemesinde en çok yaşadıkları sorunların başında, kimliksiz başvuran kişiler ya da önlerine gelen kişisiz kimlikler gelmektedir. Kimliğinizi açıkça kanıtlayamadığınız durumlarda sağlık kurumlarında acil durumlar dışında size işlem uygulanamaz. Kimi durumlarda da hastanın kimliği vardır ancak kendisi yoktur. Kimliğinizi unutmadıysanız, kendinizi de unutmayın (çok yadırgadınız değil mi?). Bu durumda da hasta için bir işlem yapılamaz.
Bu tür durumlarla karşılaşmamak için hasta olan kişinin kimliğinin hastanın yanında olmasına özen göstermek gerekir. Ayrıca, hasta hekime başvuramayacak bir durumda ise acil durumlar dışında evde sağlık birimlerine başvurulabilmektedir. Gerekli sağlık incelemesini evde sağlık birimleri uygulayarak duruma göre hasta için gerekli işlemleri uygularlar. Bu tür durumlar için Evde Sağlık Birimleri ve acil durumlar için 112 Acil başarıyla çalışmaktadırlar.
Ayrıca, hekimin hastayı bilip izleyen bir hekim olması hastanın kimliğini kanıtlaması konusunda ayrı tutulacak bir konu olabilmektedir. Böyle durumlarla genellikle aile hekimliği birimlerinde karşılaşılmaktadır. Ancak, kendi hekiminin olmama olasılığına karşın işi sağlama almakta yarar vardır. Hastayı tanımayan hekimlerin kimliksiz başvuran kişiye işlem yapması suç kapsamına girebilmektedir.
Sağlık İncelemesi Öncesi Gerekenler ve Bilgi Paylaşımı
Sağlık incelemesinden geçmeden önce, var olan yakınmalarınıza bağlı olarak sağlık incelemesi hangi bölgenize yoğunlaşacaksa bu durumu göze alarak hekime başvurun. Ayrıca, ilgili bölgenin temiz olması, giyiminizin sağlık incelemesini güçleştirmeyecek biçimde seçilmiş olması da önemlidir. Yakınmalarınızı, aklınıza takılanları, paylaşmanız gereken bilgileri bir kağıda yazarak hekime başvurmanız sorularınızı unutma olasılığınızı azaltır. Sağlık incelemesi böylece daha verimli geçer.
Özel Durumlar ve İstisnai Belgeler
Özel durumlarınız varsa yada ayrı belgelerin düzenlenmesi gerekiyorsa, doktora başvurmadan önce sağlık kurumunuzla iletişime geçerek bilgi vermenizde yarar vardır.
Sağlık İncelemesinden Geçme Sırasında
Hasta Hakları ve Tıbbi Gizlilik
Sağlık incelemesi sürecinde hasta haklarına uymak gerekir. Hasta haklarına saygı gösterilmesi ve tıbbi gizliliğinizin korunması, sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Ancak, hastaların hakkı olduğu kadar, sağlık kurumunda uyulması gereken kurallar olduğunu da unutmamak gerekir. Sağlık kurumlarının kurallarına uymakta özenli olun. Ayrıca, hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve sizin dışınızdaki hastaların haklarına da saygı gösterin.
İnceleme Sürecinde İletişim ve Bilgi Alışverişi
Sağlık incelemesinden geçerken iletişim önemlidir. Doktorunuzla açık bir iletişim kurarak sorularınızı sormaktan çekinmeyin ve doktorunuzla gerekli bilgi alışverişini yapın.
Sağlık kuruluşlarında daha kolay sağlık incelemesinden geçebilmek için kurallara uymanız gerekir. Böylece daha düzenli sağlık kuruluşları ile işleyişler çok daha kolay yürütülebilir. Sağlık kuruluşlarında doğru isteklerde bulunarak, uygunsuz, yanlış işlerle ve isteklerle sağlık kuruluşlarını uğraştırmamış olursunuz. Yalandan uzak durma ve bunun sağlık alanındaki etkileri için “Yalansız Toplum İçin, Yalansız Bireyler Olalım.” başlıklı yazı okunabilir.
Sağlık İncelemesinden Geçerken Yapmamız Gerekenler
- Sağlık kurumlarına geçerli kimlik belgenizle kendiniz başvurun.
- Öncelikle, acil olmayan durumlarda aile hekiminize danışın. Sonrasını, doktorunuzun yönlendirmelerine göre düzenleyin.
- Sağlık kurum ve kuruluşlarının kurallarına uyun.
- Hekimle karşılıklı güven ilişkisini sağlayın ve bu güveni koruyun.
- Hekiminizin sağlığınızla ilgili önerilerini olabildiğince yerine getirin,
- Hekiminize sağlık incelemesi sırasında ve sonrasında karışmayın.
- Uygunsuz ve gerçek dışı sağlık raporları düzenlenmesi için hekime başvurmayın.
- Yasalarda yer almayan sağlık raporları için hekime başvurmayın.
- Buluşma günü belirlediğinizde buna uyun. Ayarladığınız buluşmaya gidemeyecekseniz, buluşma gününü değiştirin.
Görsel kaynağı
Görseli Sozavisimost Pixabay‘a yükledi.