Grip aşısının kimlere yapılabileceği, kimlere yapılmaması gerektiğiyle ilgili bir yazı.

Yazının son güncellemesi 7 Ekim 2021, güncellemeyi yapan Hekimsel.com

Grip Nedir?

Gribin ne olduğu, “Grip Nedir, Nasıl yayılır ve Nasıl tedavi Edilir?” adlı yazıda anlatılmıştır. Bu yazıda ise, gribi önlemedeki yöntemlerden biri olan grip aşısı konusuna eğileceğiz. Grip aşısının kimlere yapılabileceği, kimlere yapılamayacağı konusunun ele alındığı bu yazıda ayrıca aşının size uygulanıp uygulanmayacağı ile de ilgili bağlantı paylaşılmaktadır.

Güncel Soru: Bana Grip Aşısı Yapılır Mı?

Grip aşısını ödemesiz yaptırıp yaptıramayacağınızla ilgili e-nabız influenza bilgilendirme bölümü gözden geçirilmelidir. Ayrıca, E-nabızla ilgili ayrıntılı bilgi için, e-nabız yazısını okuyun. E-nabızda, influenza bilgilendirme başlığında, grip açısından durumunuz belirtilmektedir. Ancak, bilgilendirme aşıyı SGK’nın ödeyip ödemeyeceğini gösterir. Bu durum yalnızca SGK’ca aşının ödenip ödenmemesi ile ilgilidir. Aşının ödemesini kendiniz yaparak aşıyı almak isterseniz, eczanelerden reçetesiz olarak aşıyı alabilirsiniz.

Yüksek Risk Grubunda Değilim Ne Yapmam Gerekir?

Grip açısından durumunuz aralıklarla sorgulanmaktadır. “İnfluenza açısından 1. öncelikli risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden sorgulanacaktır.” biçimiyle karşılaşırsanız, yedigünde bir e-nabızdan durumunuzu yeniden sorgulayın. Var olan süreğen sayrılık durumuna göre, ileride grip aşısına hak kazanacaksınızdır.

E-Nabız’da Yüksek Risk Grubundayım Ne Yapmam Gerek?

E-nabızda “grip açısından yüksek risk grubundasınız” yazısıyla karşılaşırsanız, SGK grip aşınız için ödeme yapıyor demektir. Bunun için, reçeteyi herhangi bir yaşatbilge düzenler. Bu yaşatbilge, sizin aile hekiminiz olmak zorunda değildir. Aşı yaptırmak isterseniz bir yaşatbilgeye danışın. Yaşatbilge durumunuzu ve size yapılan diğer aşıları da değerlendirerek aşı konusunda size öneride bulunacaktır. İsteğiniz olması durumunda, yaşatbilge de sağlık açısından bir sakınca düşünmediyse, size önerem düzenler.

Ayrıca, aşı için, aile hekiminize başvuracaksınız diye bir koşul kesinlikle olmadığı gibi, bazı durumlarda uzman yaşatbilgenin öneride bulunması daha doğru olabilmektedir. Sıkıntılı gebelik geçiren gebelerde olduğu gibi. Böyle bir durumda grip aşısını da kadın doğum uzmanının reçete etmesi, sizi ayrıca aile hekimine yönlendirmemesi gerekir. Aynı durum küçük yaş grubundaki bebekler ve çocuklar için de geçerlidir. Bu hasta gruplarında kararın ve dolayısıyla reçetenin de ilgili çocuk uzmanları tarafından verilmesi sağlık bilimleri açısından en uygunudur. E-nabızda aşıya hak kazandıysanız aile hekiminize başvurmak istiyorsanız, buluşma gününü belirleyin.

Grip Dönemi Ülkemizde Hangi Dönem?

Ülkemizde grip salgını dönemi Aralık-Nisan ayı arasıdır. Ancak, bu dönemin dışında da var olan yaşam biçimine, bağışıklığa, sayrılıklara ve askıntılarla karşılaşmaya bağlı olarak grip rahatsızlığına yakalanabilirsiniz.

Korunmanın En Etkin Yolu

Gripten korunmanın bir çok yolu olup, günümüzde en etkin yolu Grip Aşısıdır. Ayrıca, korunma yollarını da “Grip Nedir, Nasıl yayılır ve Nasıl tedavi Edilir?” adlı yazıda okuyabilirsiniz.

Grip Aşısı Nedir?

Aşının içeriği, her yıl büyük salgınlar yapması olası bir kaç tür grip askıntı türüne yönelik olarak oluşturulmaktadır.

Aşı Ne Kadar Etkin?

Bu sorunun yanıtı sizin yakalandığınız grip askıntı türüne göre değişecektir. Aşı içeriğindeki virüs türlerinden birinin yaptığı salgına yakalandıysanız aşı sizi koruyacaktır.

Grip Aşısı Koronadan Korur Mu?

Aşı yalnızca içerdiği grip virüslerine karşı koruyuculuk sağlar. Grip aşısının korona virüsünün yol açtığı sayrılığa karşı koruyuculuğu yoktur.

Aşı Hangi Dönemde Uygulanmalıdır?

Aşıyı yaptırmanın en iyi dönemi Eylül ayının sonudur. Aşıyı bu aydan sonra da Ocak-Şubat aylarına kadar yaptırabilirsiniz.

Uygulanan Aşı Ne Zaman Korumaya Başlar?

Aşı uygulandıktan sonra, kişiden kişiye değişmekle birlikte, koruyucu etkisi 2-3 haftada başlamaktadır.

Bu nedenle aşıyı grip salgını başlamadan bir ay önce yaptırmakta yarar vardır. Grip aşısını yaptırmanız gerektiğinde, erteliyorsanız ertelediğiniz süreçte gribe yakalanma olasılığınız artacağından aşıdan istenen sonuç alınamayabilecektir.

Aşıyı yaptırırken grip olmasanız bile , aşıyı yaptırdıktan sonra 2-3 hafta boyunca grip olmamaya çalışmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Grip Aşısının Koruyuculuğu Ne Kadar Sürer?

Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6 ay sürmektedir.

Grip Aşısı Olmadan Önce Özellikle Neye Dikkat Etmeli?

Yumurtaya aşırı tepkiniz (allerji) varsa aşı olmanız önerilmemektedir.

Aşı Kimlere Yapılır?

  • Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Evde astımlı çocuk varsa, evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.
  • Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar
  • Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile)
  • Hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanlarına

Kimler Grip Aşısı Olmamalıdır?

  • 6 aydan küçük bebekler
  • Yumurta alerjisi olanlar Aşının yapılması gerekliyse, ilgili uzmanın önerisiyle allerji düzeyine göre uygulanır.
  • Daha önceden yaptırdıkları grip aşısı sonrası allerjik durum yaşayan kişiler
  • Aşı sonrası Guillian-Barre Sendromu geçiren kişiler
  • Aşıyı tolere edemeyecek derecede ateşli ağır hastalar

Grip Aşısının Yan Etkileri

Grip aşısının en sık yan etkisi, aşı yapılan yerde ağrı ve hassasiyettir.

Ayrıca, aşı sonrası kimi kişilerde hafif nezle bulguları olur.

Allerji, anaflaksi

Guillain Barre sendromuna yakalanma ihtimalini artırma

Grip Aşısı Olmalı Mıyım?

Risk gruplarında değilseniz, bağışıklık sisteminiz güçlüyse, yeterli dengeli beslenebiliyorsanız, sağlık kurallarına uyuyorsanız grip aşısı yaptırma gerekliliğiniz yoktur.

Grip Aşısı İle Zatürre Aşısı Arasındaki Süre?

Grip aşısının, KPA-13 veya PPA-23 türü zatürre aşılarıyla birlikte uygulanmasında sakınca yoktur. Ancak, yaşatbilge aşıların yan etkilerinin izlenmesi açısından aşıları birlikte yaptırmayabilir. Aşıların aynı süreçte yapılamadığı durumlarda, en sağlamcı yaklaşım aralarında bir ay süre olmasıdır.

Herkes Grip Olabilir

Herkes yaşamı boyunca bir çok kez grip olmuştur. Önemli sağlık sorunu olmayan kişilerin, grip olmasında sakınca yoktur. Öncelik, grip olmamaya yönelik yaşam biçimini oluşturmaktır. Bu yaşam biçimini oluşturmak, yalnızca grip olmamaya değil, tüm sayrılıklara karşı korunmaya yöneliktir. Bunun için, bol su içip, bol hareket etmeliyiz, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeli, vücudumuza zarar veren,sigara, alkol ve diğer fabrikasyon ürünlerden olabildiğince uzak durmalıyız. Sağlık şartlarına hem gribe yakalanmadan hem de yakalandıktan sonra uymamız gerekmektedir. Bunları alışkanlık haline getirerek yaşam biçimimizi bu biçimde oluşturmalıyız.

Geçmiş olsun.

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! UYARI ! Tanıtım Engelleyici Bulundu !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top