Grip konusunda merak edilenler bu yazıda

(Last Updated On: 20 Aralık 2020)

Grip Nedir ve Nasıl Tedavi Edilmeli?

Grip Nedir?

[responsivevoice_button voice=”Turkish Male” buttontext=”Oku”]

Halk arasında “Grip” olarak tabir ettiğimiz rahatsızlığın asıl adı Gribal Enfeksiyondur. Gribal enfeksiyon adında da anlaşılacağı üzere bir enfeksiyon hastalığıdır. Ama, bakteriyolojik değil viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu viral enfeksiyonun etkeni olan virus ise influenza virüsüdür. Etkeni virüs olan bu rahatsızlık bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olmakta ve virus kaynaklı olması nedeniyle de uygun ortamı bulduğunda mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı şeklinde çevremizde hızla yayılabilen bir hastalık şeklinde karşımıza çıkabilmektedir.

Grip Belitileri

Grip rahatsızlığı viral bir hastalık olduğu için genellikle diğer viral hastalıklardaki gibi genel belirtilerle karşımıza çıkar. Bu belirtiler ateş, titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik şeklinde sıralanabilir. Belitilere bakıldığı zaman, bu belirtilerin bir çok hastalığın ortak belirtisi olabilmesi nedeniyle gribal enfeksiyonlar rahatlıkla başka rahatsızlıklarla (hatta solunum yolu rahatsızlıkları dışındakilerle bile) karıştırılabilmektedir. Gribal enfeksiyonun en çok karıştırıldığı solunumsal hastalıksa soğuk algınlığıdır. Çocuklarda gribal enfeksiyon bulgularına kusma ve ishal de eklenebilir.

Covid-19 enfeksiyonunun ortaya çıkmasıyla birlikte, Covid-19 hastalık bulgularının griple olan benzerliği insanlarda paniğe yol açabilmektedir.

Gribin Yayılması

Grip rahatsızlığı, gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaşmaktadır. Bu durum özellikle kapalı ortamlarda gribin yayılmasını artırmaktadır. Çünkü, hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında ağızdan çıkan damlacıklar havada kapalı ortamlarda hem daha yoğun hem de daha uzun süre kalabilmektedirler. Havalandırılmayan ortamlar ve toplu yaşanılan ortamlar bu nedenle gribal enfeksiyonda riskin arttığı ortamlardır.

Gribal enfeksiyona yakalanan kişiler mümkün olduğunca,

Grip Açısından Riskli Gruplar

  • Sağlık çalışanları
  • 65 yaş ve üzerindeki kişiler,
  • Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler,
  • Astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,
  • Şeker hastaları,
  • Kronik böbrek yetmezliği olanlar,
  • Kan hastalığı olanlar,
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar.
  • 6 ay – 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar.

Gribin Tedavisi

Bağışıklı Sistemini Güçlendirme

Tanıtım Alanı

Gribin tedavisinde öncelikle hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik adımlar atılmalıdır. Bu adımlar ortamın hijyenin sağlanması, ortamın havalandırılmasının sağlanması ile başlayabilir. Ayrıca, kişinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için bol bol sıvı alımının sağlanması gerekmektedir.

Su başta olmak üzere sıvı alımı için sulu yemeklerin tercih edilmesi önerilmektedir. Bunun dışında sık sık limonlu çorba, ıhlamur çayı ve benzeri sıcak içeceklerin tercih edilmesi hem sıvı alımını sağlar hem de boğazın ısının etkisyle daha rahat ve temiz olması sağlar.

Gribal enfeksiyon geçiren hastaların yatak istirahati yapmaları da önemlidir. Yatak istirahati yapılması hem kişiyi olumsuz hava koşullarından koruduğu için hem de hastalıkla mücadele eden vücudun başka işler için enerji harcamamasına yol açtığı için önemlidir. Grip rahatsızlığı olan kişilerin yatak istirahati yapmalarının bir diğer önemi de kişinin hastalığı bulaştırma ihtimalini azaltmaktır.

Grip rahatsızlığına yakalanan kişilerin yine vücut dirençlerini artırabilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeye azami dikkat göstermeleri gerekmektedir. Grip rahatsızlığı geçiren kişilerin iştahsızlık sorunu yaşama ihtimalleri yüksek olduğundan bu konu daha da önemli olmaktadır. Çünkü, yeterli ve dengeli beslenemeyen kişilerin, bağışıklık sistemleri de zayıf olacaktır. Yani, kişinin vücudu enfeksiyonla başedemeyecek kadar güçsüz olacaktır. Bu nedenle, doğal olanlar ön planda olmak şartıyla, C vitamininden zengin meyve ve sebzelerle hatta yemeklerle kişi beslenmelidir. Kişinin yaşaması olası olan iştahsızlık sorununa karşı da kişinin sevdiği ya da kolayca yiyebileceği gıdalar seçilerek bu sorun aşılmaya çalışılmalıdır. Gribal enfeksiyonlarda da fabrikasyon ürünlerden kaçınarak mümkün olduğunca doğal beslenme çeşidini seçmek vücudun bağışıklık sistemi için önemlidir.

Buraya kadar saydıklarımız elbette gribe özel tedavi yöntemi değil. Dikkat edilirse gribin tedavisi için saydığımız şartlar aslında sağlıklı yaşam için yapmamız gerekenlerin temelidir.  Buradan da anlayabileceğimiz gibi sağlıklı yaşam için çaba sarfetmemiz gribin tedavsinde önemli olduğu gibi gribe hatta bir çok başka rahatsızlığa yakalanmamak için de önemlidir.

Semptomatik Tedavi

Kişinin vücut direncini artırmaya yönelik yaptıklarımızdan sonra kişiyi rahatlatmak için tıbbi tedavi de uygulanabilir. Grip hastalığının tedavisi genellikle semptomatiktir. Yani, semptomları gidermeye yöneliktir. Örneğin, ateş ve baş ağrısı gibi semptomları olan hastaya ateş düşürücü, ağrı kesici tedavi verilerek hastanın kendini iyi hissetmesi sağlanabilir. Bu şekilde hasta en azından gribin neden olduğu kötü durumlardan kurtarılmaya çalışılarak daha rahat etmesi sağlanır. Bu örnekte de anlaşılabildiği gibi, gribin semptomlarını azaltmaya yönelik olarak soğuk algınlığı ilaçları grip tedavsinde de kullanılabilir. Ancak, bu durum tam olarak gribi tedavi etmekten çok kişileri rahat hisssettirmeye yöneliktir.

Intravenöz Sıvı Desteği

Bunun dışında kişilerin genel durumları özellikle iştahsızlığa bağlı olarak giderek bozulabiliyorsa, hekimlerin onayı olması şartıyla “serum” tedavisi de uygulanabilir. Ancak, bu durum her grip vakası için şart değildir.

Tanıtım Alanı

Antiviral Grip İlaçları

Kişilerin ek hastalıklarının olması, yaşlarının ileri ya da çok küçük olması grip hastalığının ölümcül seyredebildiği durumları işaret edebilmektedir. Bu yüzden gribal enfeksiyon sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması durumlarında mutlaka bir hekime muayene olunmalı gerekirse gribe yöntelik antiviral kullanımına başlanılmalıdır. Gribi tedavi edici ilaç olarak, soğuk algınlığı ilaçları değil anti viral grip ilaçları vardır. Bu ilaçlar, sadece gerekli kişilere tedavi amacıyla verilmektedirler. Soğuk algınlığı ilaçları ise gribin neden olduğu ateş, öksürük gibi semptomları azaltarak kişileri rahatlatır.

Gribal Enfeksiyonda Antibiyotik

Gribin tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Bu nedenle grip tedavisinde boş yere antibiyotik kullanmayınız. Ancak, grip geçiren kişilerin bir kısmında grip virüsünün kişinin bağışıklık sistemini düşürmesine bağlı olarak, zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonlar da gelişebildiği unutulmamalıdır. Bu tür durumlarda antibiyotik kullanımı grip için değilse bile bu hastalıklar için gerekebilir. Yani, girp için gereksiz olsa da grip sonrasında gelişebilecek bakteriyel kökenli hastalıkların tedavisi için antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bu konuda yetki sizi muayene eden hekimdedir.

Geçmiş olsun.

Tanıtım Alanı

Bir yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

!!! Tanıtım Engelleyici Uyarısı !!!

Tarayıcınızda tanıtım engelleyici kullanmaktasınız. Hekimsel.com giderlerini,  hekimsel.com üzerinden yayınlanan tanıtımlardan elde ettiği gelirlerle karşılamaktadır. Hekimsele  destek olmak için bu engelleyiciyi en azından hekimsel için kullanmayınız.

Scroll to Top
Tanıtım Alanı
Bağlantıyı kopyala